PUKKELPOP 2013: Franz Ferdinand :: Zaterdag 17 augustus, Main Stage

“Er zijn geen headliners dit jaar”, hoorden wij de hoofdredacteur na een blik op het uurschema verzuchten. Misschien, maar vroeg op de zaterdagavond stond een bandje op de Main Stage dat toch aardig in de buurt kwam.

Ietwat onverwacht, ook wel: hoewel Franz Ferdinand vorig jaar nog eens langs Dour passeerde voor een uitgeregend maar verder best sympathiek concert, dateert hun laatste, lauw onthaalde Tonight alweer van 2008, en moet het nieuwe Right Thoughts, Right Words, Right Action nog verschijnen (en ook daarover doen geruchten de ronde dat het niet veel soeps is). Er zijn betere basissen denkbaar voor een goeie festivalset, maar de Franzen waren verrassend stevig gewapend.

Vanaf de rotaanstekelijke opener “The Dark Of The Matinée” tot aan de daverende finale met onder andere “This Fire” en “Take Me Out” bleek immers wat een hitband dit stiekem is, en elk nummer, of het nu een oud of een nieuw is (wij noteerden “Right Action”, dat hier haast even doeltreffend was als de classics), knalde met niet aflatende kracht over de wei. Er werd aan hoog tempo door de back catalogue geracet en de volledig loos gaande Pukkelpoppers bleken plots toch niet meer zó bang voor gitaren. We kunnen het hen niet kwalijk nemen: van meebrullen met “The Fallen” (“woo-hoo”!) en “This Fire” (“burn this city, burn this city”!) worden ook wij altijd érg gelukkig, om nog maar te zwijgen van een stamper als “Do You Want To”, waarop een mens zich immer aangenaam in het zweet kan werken.

En ja, dat Donna Summer-meets-“Can’t Stop Feeling” trucje hadden we al eens eerder gehoord, en neen, om de twee en halve minuut “Pukkelpop!” schreeuwen telt niet als een interessante bindtekst, maar dat deed verder weinig af aan de lichte overrompeling van de set. Deze bijna-headlinerplek op de laatste dag zat Franz Ferdinand dan ook als gegoten: het “we-gaan-nog-niet-naar-huis-gevoel” kreeg zelden zo’n toepasselijke soundtrack.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier + 20 =