The Feeling Of Love :: Reward Your Grace

Wie ons tien jaar geleden kwam vertellen dat er in Frankrijk een hoogwaardige psychedelische rockgroep bestond, met als grootste inspiratiebron groepen als The Velvet Underground en The Brian Jonestown Massacre, verklaarden wij voor gek. Tegenwoordig is het echter pure realiteit met The Feeling Of Love dat de immer groeiende Franse rock-‘n-roll-scene rond groepen als Jack Of Heart, Sonic Chicken 4, Cheveu, Catholic Spray en Frustration vanuit Metz vervoegt.

Verdient Studio Brussel het om bakken kritiek over zich heen te krijgen voor het draaien van teveel commerciële en navelstaarderige muziek? Natuurlijk wel, want hoeveel Belgische bands spiegelen zich niet aan het veel te brave repertoire van wat er op Studio Brussel wordt gedraaid? In het éne geval leidt het tot wat men kan vatten als Belgische inteeltpop, in het andere geval tot flauwe afkooksels van op zich al geen te straffe bands als Placebo of Coldplay. In Frankrijk daarentegen is het Californische The Brian Jonestown Massacre al jaren een heel geliefde groep en daarvan worden de vruchten nu eveneens merkbaar op nationaal niveau. Met het psychedelische The Feeling Of Love bijvoorbeeld, dat een mooi geluid heeft weten uit te bouwen dat het midden houdt tussen die van andere belangrijke bands uit het genre.

Met Reward Your Grace is The Feeling Of Love al aan een tweede plaat toe bij Born Bad Records, het belangrijkste Franse garagelabel. In 2011 bracht het namelijk al Dissolve Me uit, een heel afwisselend debuut waarbij The Velvet Underground-invloeden fel naar voren kwamen, terwijl de groep er toch nog in slaagde genoeg eigen karakter in zijn muziek te pompen. Zoals met “La Bàs C’est Naturel” bijvoorbeeld, dat heel fel aan The Velvet Underground’s “Venus in Furs” herinnerde, maar in combinatie met een Franse tekst en een paar exotische instrumenten Brian Jonestown Massacre-gewijs toch nog origineel klonk.

Buiten het feit dat The Feeling Of Love er met Dissolve Me in slaagde het psychedelische rockgenre te vervoegen, was het bovendien een plaat waarmee de groep toonde dat hij heel creatief te werk kon gaan. Met “I Am The Road” maakte hij namelijk het perfecte nummer om lange trajecten op eenzame autosnelwegen te overbruggen, terwijl “Empty Trash Bag” net met heel opvallende lyrics en Engels met haar op de show wist te stelen. Dergelijke krachttoeren legden eveneens de link met het door Captcha Records opgeviste La Peur Est Une Illusion: Singles 2006 -2008, een verzameling van onsamenhangend materiaal uit de periode tussen 2006 en 2008 waarin The Feeling Of Love nog geen psychedelische band was, maar niettemin al heel creatieve nummers uit zijn binnenzak wist te toveren.

Vreemd genoeg is het anno 2013 net dat creatieve kantje dat een beetje ontbreekt. Niet dat het nieuwe Reward Your Grace geen waardige opvolger is voor Dissolve Me, maar het creatieve heeft toch een beetje plaats moeten ruimen voor het puur psychedelische, wat meteen mag blijken uit “Julee Cruise”, een nummer dat vooral het organische geluid van een nieuwe psychedelische plaat aankondigt zonder echt te blijven hangen. De stem heeft namelijk de rol van een instrument toebedeeld gekregen en komt nauwelijks boven de muziek uit, wat weliswaar niet slecht is voor de geloofwaardigheid van het combo als psychedelische rockgroep, maar wat hen evenmin veel nieuw publiek gaat opleveren.

Een geluk dat de groep het met “I Could Be Better Than You But I Don’t Wanna Change” beter doet. Ook hier maken sologitaren en psychedelische orgels het mooie weer, maar bieden de herkenbare teksten toch nog net dat ietsje meer dan een zoveelste passage op een psychedelische plaat. Hetzelfde geldt voor “I’m Leaving You Today”, veruit het beste nummer van Reward Your Grace, waarin de groep met bevreemdende teksten bezingt dat er veel meer kwalitatieve muziek wordt gemaakt dan het brein aankan. Hier geldt namelijk dat de surrealistische teksten perfect bij de psychedelische muziek passen waardoor ze een ondersteunende functie krijgen, wat helemaal bij The Feeling Of Love’s identiteit als pyschedelische rockgroep past.

Meer voorbeelden van hoe pyschedelische muziek een visueel effect kan krijgen, volgen er met het roterende geluid van “Castration Fields” en het dromerige “You’re My Lullaby”, wat het bewijs levert dat The Feeling Of Love niet hoeft af te hangen van een paar toevalstreffers en toch nog altijd een straffe groep is. Niettemin is Reward Your Grace eveneens het album dat ons net iets minder van onze sokken heeft geblazen dan voorganger Dissolve Me, wat betekent dat The Feeling Of Love het zich in de toekomst zeker niet gemakkelijker moet gaan maken en best genoeg zelfkritiek aan de dag kan blijven leggen als hij wil blijven overtuigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 − twee =