Shuggie Otis:: Inspiration Information + Wings of Love

Inspiration Information, het meesterwerkje dat Shuggie in ’74 op de wereld losliet, wordt dit jaar uitgebracht met veertien nooit eerder uitgegeven tracks. Dat mochten er gerust wat minder zijn.

Shuggie Otis was pas 21 toen Inspiration Information voor het eerst op plaat verscheen. Toch was de zoon van r&b-ster Johnny Otis al een doorwinterd muzikant. Hij had podiumervaring opgedaan bij de talloze bands van zijn vader, was gerodeerd sessiemuzikant en had zelfs al twee platen onder eigen naam uitgebracht. Here Comes Shuggie Otis en Freedom Flight waren (en zijn) erg knappe platen, zodat er reikhalzend werd uitgekeken naar nieuw werk van B.B. Kings favoriete jonge gitarist.

Inspiration Information moest de definitieve doorbraak worden van de jongste Otis. Het zou het sluitstuk worden van het drieplatencontract met Epic, alsook de eerste keer dat hij het nest van zijn vader verliet. Johnny Otis had tot dan toe een grote stempel gedrukt op de muzikale output van zijn zoon. Maar dit zou helemaal Shuggie’s ding worden: zelf geschreven, zelf opgenomen, zelf geproducet en zowat alles zelf ingespeeld.

Inspiration Information betekende echter zo goed als het einde van de carrière van Otis. Na de release wou geen enkele platenmaatschappij nog met hem in zee en hij verdween in stilte langs de achterdeur. Toch was Inspiration Information een uitstekende plaat. Het muzikale wonderkind was erin geslaagd om de muziek waarmee hij van kinds af aan doordrenkt was geweest – oude r&b, funk, Motownpop, soul en blues – uit te persen in negen erg aanstekelijke composities die, hoewel ze stevig geworteld waren in traditie, ook erg eigentijds klonken. Dat komt voor een groot stuk door de Gibson Rhythm King, de alomtegenwoordige drumcomputer die je bijvoorbeeld hoort in het sprankelende soulvolle ”Aht Uh Mi Hed”, de zwoele instrumental ”Pling!” en de eigenzinnige improvisatie ”XL-30”.

Met de opkomst van de acid jazz kreeg men opnieuw belangstelling voor Shuggie’s derde. David Byrne gaf haar in 2001 opnieuw uit op zijn Luaka Bop Records. Dit jaar gaat de heruitgave vergezeld van maar liefst achttien nooit eerder uitgegeven nummers: vier uit de opnamesessies voor Inspiration Information en Wings Of Love, veertien songs die Otis tussen ’75 en nu opgenomen heeft. Had dat gemoeten?

”Magic” en ”Castle Top Jam” haalden volgens Otis Inspiration Information niet omdat ze volgens hem wel mooie maar te brave popsongs waren. Hij had gelijk. Dan liever de twee andere bonustracks van Inspiration Information: ”Miss Pretty” is een korte maar puike funksong, ”Things We Like To Do” een exotische droom op een bossanova beat.

Wings Of Love begint zeer sterk. “Special” is gejaagde discofunk met wahgitaartjes en wobbelbassen. ”Give Me Something Good” begint wat als een ballad om vervolgens uit te barsten in een zalig streepje P-funk dat alle richtingen uitwaait. Otis legt zijn ziel in zijn zang en schiet keer op keer raak. ”Tryin’ To Get Close To You” is een dikke, veelkleurige en besmettelijke funkgroove, ”Walking Down The Country” is fijne met belletjes versierde Motownpop. En dan zakt de plaat in elkaar. Het aan shakers opgetrokken ”Doin’ What’s Right” balanceert al op het randje van ongeïnspireerd, maar wat erna komt, we besparen u de titels, geraakt niet verder dan kleffe eightiespop. En dan is er plots ”Fireball Of Love”: sprankelende percussie, een dansend orgel, een gitaar die nu eens superlichte klemtonen legt en dan weer dik en bruin uithaalt, kortom, Otis die doet wat hij als de beste kan. De ballad ”Fawn” passeert geruisloos, ”If You’d Be Mine” legt de lat wat hoger, en dan is er opeens ”Black Belt Sherrif”, een liveopname van Shuggie die gewapend met niets dan een akoestische gitaar en zijn volwassen mannenstem de wereld te lijf gaat. Erg stil van geworden. En daarna nog eens, nog eens, en nog eens. Afsluiter ”Destination You!” is opnieuw een masterclass van pure Shuggie Otis-funk.

De nooit eerder gereleaste nummers van Inspiration Information+Wings Of Love kunnen soms maar matig beklijven en er zit bijwijlen echte bagger tussen. Toch bevat Wings Of Love genoeg mooie momenten om zelfs wie Inspiration Information al heeft een nieuwe aankoop te doen overwegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − 10 =