Meuris :: 26 maart 2013, Handelsbeurs

Soms vraagt een mens zich af of er iets mis is met Stijn Meuris. Hoe kan het dat hij onder de naam Meuris met Mirage een van zijn beste platen in lange tijd heeft afgeleverd en dat er toch maar 200 man in de Handelsbeurs was, waardoor de vierkante meter per persoon net iets te hoog lag om echt geruststellend te zijn, iets waar Stijn Meuris overigens zelf met een flinke dosis zelfrelativering ook op zinspeelde? Heeft Meuris door die halfslachtige, opnieuw ingespeelde best-of uit 2010 zichzelf dan, zoals hij wel vaker doet, commercieel in de voet geschoten?

Kop noch staart kregen wij eraan: waarom zat de Handelsbeurs niet volgepropt met bloeddorstige, verontwaardigde Z-generatiejonkies die vol onbegrip naar de wereld en hun eenzame zelf keken en in al hun onvervulde dromen strijdlustige, van eenzaamheid doorweekte teksten als “Druk in Leuven” en “Panamarenko” op hun rug hadden getatoeëerd? In plaats daarvan zag je vooral mannen met baarden, uitgebluste veertigers, braaf meeknikkende huisvrouwen en hier en daar enkele studenten. Je zou bezwaarlijk kunnen beweren dat er een revolutie in de lucht hing. En toch.

“It’s a band” zei Stijn Meuris toen hij de muzikanten voorstelde. Dat is het zeker, en misschien wel een van zijn beste in lange tijd. Verloor Monza soms nog iets te vaak de trappers door te veel voor de bombast te gaan (die pakjes, de wat overdreven conceptuele tournees), dan was Meuris, casual gekleed, een strak afgemeten, jonge, als door hongerige wolven nagezeten groep. Dat gold overigens ook voor het uitstekende voorprogramma Rosa Parks, die met al hun dynamiek en verschroeiend gitaargeweld reikhalzend deden uitkijken naar het debuutalbum dat op 15 april verschijnt.

Meuris draaide eerst nog warm met “Dichterbij de liefde” en “Zondagskind”, allebei live noch op Mirage geen échte hoogvliegers, maar daarna ging het los met “Een heel klein beetje oorlog,” een binnenkoppertje van jewelste dat door de muur van gitaren van Chris Delacourt en Dave Hubrechts een bijzonder stevige linkse was. Noordkaap kwam wel vaker terug: een knallend, beenhard “Panamarenko,” “Verloren dag,” “Druk in Leuven” en “Hoopvol,” ze passeerden allemaal de revue in uiterst bevlogen, intense versies. Enkel meezinger “Satelliet Suzy,” inclusief unplugged intro, had voor ons echt niet gehoeven.

Maar de focus lag toch vooral op Mirage, waarbij opviel hoe de ruimtelijke, genuanceerde The Cure-achtige productie van het album live plaats maakte voor gedrevenheid en gebald gitaarwerk. “1974,” net iets té tam op plaat, klonk in de Handelsbeurs overtuigd en bevlogen. Op “Het is weer goed geweest vandaag” ging het dak eraf: Meuris’ gebalde vuisten en zijn vakkundig geramde tamboerijn kregen we er gratis bij. De typische klaagzang op de kleinburgerlijkheid bracht muzikaal het beste van Noordkaap en Monza bijeen met “oehoehoeh”-koortjes die deden wegdromen naar zonovergoten, meekelende festivalweides.

Er werd uitstekend gespeeld met de piepjonge drummer Antoni Foscez die vol goesting op zijn drums zat te rammen terwijl de gitaristen zich te barsten lachten tijdens afsluiter “Van God los”. Meuris’ bindteksten waren bovendien ongekend hilarisch en incoherent, stand-upachtige intermezzo’s met onverklaarbare, grappige uithalen naar Luc De Vos (inclusief ironische “Mia”-intro), diepfilosofische beschouwingen over Gent en andere Zaken des Levens. Met andere woorden: Stijn was extatisch (en misschien ook wel tipsy?) en zijn enthousiasme en passie werkten aanstekelijk. Hij gelóófde erin, met heel zijn ziel en zaligheid. Het deed deugd en het was mooi om te zien.

Meuris is een band, zoveel is zeker, en zij die er niet waren, hadden ongelijk. Meer dan de helft van Mirage passeerde de revue, ocharme één nummer maar van Monza (jammer genoeg geen “Alles half” of “Attica!”), en in de meeste gevallen waren de liveversies een pak beter dan de op plaat (en die was al een ferme inhaalbeweging): nog meer bevlogen, echter, heftiger, je werd erin meegesleurd, willen of niet. Wij hebben het gezien en wij geloven, nu de rest van Vlaanderen nog.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien + 4 =