Eerste editie Tumultingent

Tumult.fm, het online en on air cultuurplatform van Urgent.fm zet op 20 maart de Gentse binnenstad op stelten. Tumult In Gent wordt een in het stedelijke weefsel verankerde veruitwendiging van wat Tumult.fm doorgaans online en on air doet.

Inspiratie haalden de organisatoren bij Chambres d’Amis, Track en Glimps; Tumult.fm palmt op 20 maart maar liefst 29 locaties in de Gentse binnenstad in. Het jonge cultuurplatform, dat eind september 2012 ontstond vanuit studentenzender Urgent.fm, verzamelt en verpakt de “must see en do’s” in het Gentse culturele leven op www.tumult.fm, een online mediaplatform en blog. Ook zit er aan de blog een wekelijkse radioshow gekoppeld, elke woensdag tussen 11-12u te beluisteren op Urgent.fm, 105.3FM.

Na geslaagde samenwerkingen met onder andere het Filmfestival van Gent en Sphinx Cinema lanceert Tumult.fm op 20 maart hun meest ambitieuze project tot nog toe in de Gentse binnenstad. Tumult In Gentzal op die dag een honderdtal kunstenaars, fotografen, designers, grafisch ontwerpers, muzikanten, poëten, acteurs en theatermakers op de stad loslaten. Zij nemen elk of samen één van de 29 locaties onder handen, tonen hun werk en nodigen u en het publiek daarop uit.

Tumult.fm daagt de bezoeker uit om van 16u tot 23u zelf op ontdekking te gaan langs de kleinere en minder gekende culturele plekjes in het Gentse. Op elke locatie zullen medewerkers aanwezig zijn die uitleg zullen verschaffen bij de verschillende optredens, performances of voorstellingen die doorgaan. Ook zal de kunstenaar of artiest zelf aanspreekbaar zijn, en zullen er plannetjes en programmaboekjes worden uitgedeeld.

Aan deze tumultueuze manifestatie zal heuse radioshow gekoppeld worden die live on air gaat vanuit het centrale meeting point Charlatan (aan de Vlasmarkt). Tussen 18u en 22u wordt het hele gebeuren op Urgent.fm uitgezonden, zodat de luisteraar thuis er geen moment van hoeft te missen. Op één avond zullen er per locatie verschillende performances, voorstellingen en concerten gespeeld worden. Enola zwoegde zich door het immense artiestenlijstje en zette zijn vijf muzikale favorieten op een rijtje.

  • Om 22u zal de indie-elektronica van Low Vertical de Charlatan opfleuren. Dit concert, dat ook live on air zal worden uitgezonden, is het laatste optreden wat die avond zal plaatsvinden, maar meteen ook datgene waar we het meest naar uitkijken. Hun gesmaakte tweede album We Are Giants staat bol van de digitale psychedelica en bonkende beats, zal dat ook gerant staan voor een stomende liveset?
  • In de Rozier van de Universiteit Gent zal om 20u Love Like Birds de avond opleuken. Dit succesvolle muzikale project van de Gentse Elke de Mey won in 2012 de Vi.be On Air wedstrijd van Studio Brussel, en zorgt dankzij De Mey’s breekbare stem live voor kippenvelmomenten en ijzige stiltes.
  • In diezelfde Rozier staat een uurtje later Echo Beatty op het programma. Eerder omschreven we hen hier al eerder als “een duo dat spookachtige folk combineert met filmische ongedurigheid en een resem attributen uit moeders keukenkast”, die met debuut Tidal Motions “een pareltje dat met zorg en inventiviteit in elkaar gestoken is en zelfs na een resem beluisteringen blijft fascineren.” afleverden. De moeite waard? Wij zeggen alvast volmondig ja.
  • In de Expeditie in Dok Noord vinden we een van Enola’s Tips voor 2013 terug: de jonge singer-songwrit(st)er Imaginary Family zal daar tweemaal het beste van zichzelf geven. Met haar EP Hidden onder de arm kon ze ons eind 2012 alvast charmeren. Lichtjes donkere, dromerige muzikale sprookjes langs de Gentse wateren, het klinkt op voorhand alvast als een succesvolle combinatie.
  • Wie die dag ook tweemaal het podium bestijgt is Senne Guns. U kent hem misschien al van z’n andere band Tomàn of diens talloze andere projecten, maar op 20 maart doet Senne het tweemaal solo in Kunstcafé Huset. Met het in 2011 uitgebrachte “Hoera voor de Eleboe” toonde hij ook in het Nederlands zijn mannetje te kunnen staan. Artistiek is de familie Guns trouwens goed vertegenwoordigd op Tumult In Gent, want ook zijn nicht Tine zal werk vertonen, zij het van een minder muzikale kant.
  • Dit is natuurlijk maar het topje van de (muzikale) ijsberg. Tumult In Gent gaat breder dan enkel muziek: nieuwsgierig zijn, op ontdekking gaan en zin hebben in een gek avondje kunst en cultuur is dus de boodschap. Een motto dat wij met Enola alleen maar kunnen onderschrijven.

    Meer info over Tumult In Gentvind je op www.tumult.fm, contact via tumult@urgent.fm of via 0494 41 88 08. www.facebook.com/Tumultfm, en www.urgent.fm of via 105.3 FM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + 19 =