Revel & Sowa :: Zoen niet zomaar iemand

Eindelijk nog eens een strip van Marzena Sowa in het Nederlands. Zoen niet zomaar iemand sluit aan bij haar doorbraak Marzi. We maken kennis met het dagelijkse leven in Rusland onder Jozef Stalin.

In een Russische school kijken de kinderen voor zoveelste keer naar de vaste propagandafilm voor Stalins regime. Viktor wil zijn vriendinnetje Agata een kus geven tijdens de voorstelling. Zij schrikt echter en slaakt een luide gil. De voorstelling wordt onmiddellijk stilgelegd en Viktor krijgt een strenge berisping. De directeur twijfelt meteen ook aan de trouw van Viktors ouders. Diens vader staat immers al langer bekend als een oproerkraaier. Als schrijver kan hij sowieso al weinig goeds doen, met gedichten die voor de gezagsdragers in Rusland synoniem staan met ongeoorloofde gedachten. De kus van Viktor leidt ongewild tot een carrousel van verwikkelingen die Viktor en zijn familie in het vizier van de staat brengen. Toch gaat het in dit album niet om het spektakel, maar om de invloed van een dictatuur op een gewone familie.

Bij de liefhebbers van de strip Marzi zal bovenstaande samenvatting enkele belletjes doen rinkelen. Ooit verscheen het eerste deel van die reeks ook in het Nederlands, als deel van de al snel gekelderde collectie Espresso van uitgeverij Dupuis. In Marzi vertelde scenariste Marzena Sowa over haar jeugdjaren in Polen. Ze deed dit op een ontwapenende en vaak grappige manier door korte anekdotes als uitgangspunt te nemen voor het behandelen van de alledaagse beslommeringen van het leven in een voormalig Oostblokland. De reeks liep verder in het Frans en werd nadien in twee dikke boeken gebundeld. Dezelfde voorkeur voor alledaagse gebeurtenissen blijft aanwezig in Zoen niet zomaar iemand. Opnieuw gebruikt Sowa die gebeurtenissen om net hele universele thema’s aan te snijden. Viktor begrijpt bijvoorbeeld niet waarom een staat zijn ouders zoveel verdriet aandoet, terwijl zij in zijn ogen toch niets verkeerd doen. Het absurde van de hele situatie in Rusland wordt op een luchtige maar toch directe manier aangekaart in deze strip.

Voor Sandrine Revel is dit een eerste album in het Nederlands. Nochtans publiceerde zij de afgelopen jaren al vele strips voor kinderen en voor volwassenen. Zij won voor haar album Un drôle d’ange gardien (op een scenario van Denis-Pierre Filippi bijvoorbeeld in 2001 een Alph’art op het festival van Angoulême). Ook als illustrator is zij al jaren actief. Met haar schattige en sobere tekeningen sluit ze aan bij het tekenwerk van Sylvain Savoia in Marzi. Rustig, wat verstild werk waarin de emoties van de personages alle ruimte krijgen. Haar ambachtelijke kleuren zijn een verademing in het aanbod aan computerkleuren. Ook in de kleuren is er voldoende aandacht voor de nuance, wat deze strip nog ten goede komt.

Voor de striplezer die op zoek is naar een ontspannend avontuur waarin de hersenen gerust even op non-actief gezet kunnen worden, is Zoen niet zomaar iemand volgens ons geen geschikt album. Toegankelijk is het album alleszins, maar een open geest die bereid is tot het reizen naar het oosten van Europa is een vereiste.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 − zes =