Terugblik op een wonderkind: Steven Spielberg

De Oscar-buzz rond Steven Spielberg is momenteel oorverdovend: zijn nieuwste prent, Lincoln, wordt in de VS vrijwel unaniem de hemel ingeprezen en maakt kans op maar liefst 12 Oscars. De kans dat Spielberg zelf zijn derde beeldje voor beste regie mag gaan afhalen, is reëel. Dat Daniel Day-Lewis opnieuw tot beste acteur gekroond wordt, is zo goed als zeker (maar pin ons er niet op vast).

Lincoln toont opnieuw een “serieuze” Spielberg: een Spielberg in eerbiedige modus, die ernstige thema’s behandelt en nadrukkelijk om artistieke erkenning vraagt. Maar dat was ooit anders. Tijdens de jaren zeventig en tachtig was hij voornamelijk de hofleverancier van superieur popcorn-entertainment. Samen met George Lucas deelt hij de dubieuze eer één van de voortrekkers te zijn van de moderne filmmarketing, met veel nadruk op merchandising en uitgekiende promotiecampagnes. Wanneer Spielberg dan toch probeerde om de serieuze toer op te gaan, met The Color Purple en Empire of the Sun, werd dat eerder twijfelachtig onthaald: goed geprobeerd, Steven, maar ga toch maar liever weer Indiana Jones maken. Die mentaliteit veranderde pas begin jaren negentig, toen hij Schindler’s List maakte en zelfs zijn zwaarste critici de mond snoerde.

Meer dan ooit is Spielberg sindsdien één van de heilige koeien van Hollywood: iemand die respect heeft gewonnen in de kritische gemeenschap, en nog altijd een ultieme publiekslieveling blijft. Naar aanleiding van de release van Lincoln, zetten we de films van Spielberg nog eens op rijtje. Allemaal, ja.

Duel

The Sugarland Express

Jaws

Close Encounters of the Third Kind

1941

Raiders of the Lost Ark

ET

Poltergeist

Indiana Jones and the Temple of Doom

The Color Purple

Empire of the Sun

Indiana Jones and the Last Crusade

Always

Hook

Jurassic Park

Schindler’s List

The Lost World: Jurassic Park

Amistad

Saving Private Ryan

A.I: Artificial Intelligence

Minority Report

Catch Me If You Can

The Terminal

War of the Worlds

Munich

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Tintin: The Secret of the Unicorn

War Horse

Lincoln

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

19 + 9 =