John Zorn :: The Hermetic Organ + Templars – In Sacred Blood

John Zorns productiviteit is een van die garanties van het leven. Terwijl je in de weer bent met allerlei zinnige en minder zinnige bezigheden, mag je er gif op innemen dat de New Yorkse alchemist intussen weer een paar albums in elkaar geklutst heeft en een handvol bands rond zich verzamelde. Deel 1 van de inhaalbeweging gaat in op ’s mans eerste soloalbum in lange tijden en het intussen zesde album van Moonchild.

We wisten even niet waar we het hadden, toen in de aanloop naar Jazz Middelheim 2011 aangekondigd werd dat Zorn, die al een ganse dag mocht vullen met o.m. het Mycale-vrouwenkwartet, het Bar Kokhba Sextet en een uitgebreide versie van Masada, ook een nachtelijk orgelconcert zou spelen in een Protestantse kerk in Antwerpen. Voor een klein, maar aandachtig luisterend publiek van zo’n tweehonderd koppen speelde de man er een geïmproviseerd orgelconcert dat sporen bevatte van eerdere albums (Elegy, Naked City’s Grand Guignol en de late magick-albums), maar absoluut uniek was in zijn oeuvre. In de liner notes van The Hermetic Organ, dat een orgelconcert bevat dat later dat jaar werd opgenomen, bekent de componist een levenslange obsessie voor het instrument.

Veel heeft te maken met de bijna onbegrensde mogelijkheden van het volumineuze instrument. Het is zowat het enige waarmee je het gewicht en volume van een volledig orkest kan teweegbrengen. Of, zoals hij het in een interview verwoordde: één juist aangeslagen noot kan een kerk op z’n grondvesten doen daveren. Dat gebeurt ook aan het begin van het album, als een logge drone vanuit het niets opduikt en pas na een tijd vergezeld wordt van enkele geïsoleerde noten, die plaats ruimen voor blokakkoorden en een steeds toenemende densiteit, die aanleunt bij versmachtende noise en een en al sinistere horror oproept. The Phantom Of The Opera meets Aleister Crowleys gezangenboeken.

In een zestal bewegingen legt Zorn een parcours af dat vergelijkbaar is met dat in Antwerpen: speelt hij nu eens vooral met timbre- en textuurwisselingen, dan krijg je op andere momenten terugkerende motieven, verwijzingen naar Messiaens complexe en akelige composities of iele spookfantasieën in het hoge register. Aan het einde wordt naar een moment van ingetogenheid gewerkt dat haast bloedmooi is in z’n eenvoud. The Hermetic Organ is geen release om vaak op te zetten, maar is een knappe toevoeging aan het oeuvre, dat bovendien in een keer ondergaan moet worden, bij voorkeur met hoge volume en een koptelefoon. Onwennigheid gegarandeerd.

Het Moonchild Trio — bassist Trevor Dunn, zanger Mike Patton en drummer Joey Baron — heeft het speelterrein al sinds Astronome (2006) niet meer voor zich alleen gehad. Leidde dat op Six Litanies For Heliogabalus (2007) nog tot het meest complete volume van de reeks, dan werd met The Crucible (2008) en Ipsissimus (2010) iets toegankelijker terrein opgezocht. Ook op volume #6 wordt het trio bijgestaan door een collega — organist John Medeski –, al wordt er ook iets meer terug in de richting van het occulte experiment verschoven.

Meest opmerkelijk is dat Patton vrij spel gekregen heeft en er vanaf opener “Templi Secretum” naar hartenlust op los mag prevelen, kelen en krijsen op een ondergrond van potige bas/drums en onheilspellende orgelpartijen. In “Evocation Of Baphomet” blijft het bij slijmerig gegrom, maar daarna is het hek helemaal van de dam en stuitert de stemgymnast van Gregoriaanse gezangen en gefluister (“Murder Of The Magicians”), naar abrupte krijspartijen, geslis en gegorgel (“A Second Sanctuary”) naar bombastische gekte. Eigenlijk niks nieuws onder de zon, maar bij momenten nog altijd verbluffend in z’n meesterlijke controle.

Verder kom je vooral terecht bij de conclusie dat Moonchild een van de weinige bands is die niks van z’n intrigerende kracht verliest zonder de aanwezigheid van gitarist Marc Ribot of saxofonist Zorn. Met enkel een orgel en een stem bij die ritmesectie blijft het heidense karakter van het eerste hoofdstuk van de reeks het best bewaard en zwelgt de band in theatrale bombast die een sterkere, meer vanzelfsprekende eenheid vormt. Er wordt geflirt met prog- en jazzrock, de getoonzette, pseudosacrale horror van Messiaen, merkwaardig toegankelijke grooverock en abrupte mathrockgekte, maar vooral ook de wereld van magick, die hier opnieuw in een straf hoorspel gegoten wordt.

Op zondag 14 juli vindt op Gent Jazz een “Zorn at 60”-dag plaats, met o.m. optredens van The Dreamers, Electric Masada, het recente Rimbaud-project en ook een uitvoering vanTemplars – In Sacred Blood door Moonchild. Dat wordt gezichten van eerder toevallige festivalgangers in de gaten houden. Met de legendarische concertreeks (en erop volgende releases) ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag en de dag op Jazz Middelheim 2011 nog vers in het geheugen, zou dit wel eens iets bijzonders kunnen worden. Meer info op de website van Gent Jazz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien + zeven =