Lindstrøm :: Smalhans

U dacht dat Ikea het enige Scandinavische exportproduct is dat graag pronkt met zijn lokale specialiteiten, als daar zijn Köttbullar (“de ”ballekes”) en Gravad Lax (“de zalm”)? Think again. De Noor Hans-Peter Lindstrøm heeft de nummers op zijn nieuwste plaat Smalhans immers stuk voor stuk genoemd naar inheemse gerechten. En of het smaakt!

Smalhans komt er al een dik half jaar na Six Cups Of Rebel, de vorige plaat van de Noor. Six Cups Of Rebel was een moeilijk album dat progressieve rock met dance trachtte te combineren. Zowel de fans en de pers verslikten zich in de plaat en vonden het niet meteen een hoogvlieger. Ook Lindstrøm zelf voelde blijkbaar aan dat het niet goed zat, want op Smalhans keert hij terug naar waar hij het sterkste in is; melodieuze en dansbare elektronische muziek. Smalhans verzamelt zes korte nummers die gemixt werden door de man-in vorm Todd Terje. Terje beloofde de tracks ook snel van langere versies te voorzien, die het ongetwijfeld prima zullen doen op de dansvloer.

Want ja, er mag terug gefeest worden, onbeschaamd en losbandig zelfs. Smalhans blinkt uit in melodieuze dancenummers, vol analoge synths. “Lāmm-Ęl-Āār” flirt met techno en “Ęg-Gęd-Ōsis” neigt naar kosmische disco, maar steeds primeren de kwikzilveren melodiën. Lindstrøm toont zich bovendien een meester van de arpeggio, een techniek waarbij een bepaald motief ritmisch herhaald wordt, zoals in het in verslavende “Fāār-I-Kāāl”.

Smalhans is zeker niet Lindstrøms beste werk. Dat is tot nader order nog steeds het epische Where You Go I Go Too uit 2008. Maar Je hoort dat Lindstrøm er opnieuw plezier aan beleeft. Dat uit zich in vrolijke nummers en geinige tracktitels, maar zit evenzeer verscholen in de details. Zo is de opsomming van de medewerkers geen saai lijstje, maar een persoonlijk verslag als ‘Chris Sansom made sure the final master sounds alright’. Lindstrøm is na de moeilijke periode rond Six Cups Of Rebel opnieuw opgestaan en komt hier opnieuw fris voor de dag. Het viezier staat opnieuw op scherp en de weg ligt nu weer helemaal open.

Want zoals iedere goede chef kok weet, moet je eerst de basis perfect onder de knie moet hebben vooraleer je je aan gewaagdere zaken waagt. Op dat vlak is Smalhans een perfecte nieuwe start. En mocht u er toch niks aan vinden, kan u nog steeds de tracktitels eens in Google ingeven en vervolgens de koksmuts opzetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes − 4 =