Evil Shepherd :: Evil Through Darkness And Darkness Through Death

Het relatief nieuwe en onbekende Empire Records uit Hamme mag zich in de handen wrijven. Met Evil Through Darkness And Darkness Through Death, de tweede plaat van het Aalsterse Evil Shepherd, hebben ze zowaar een van de beste Belgische metalreleases van het jaar uitgebracht.

Sinds een paar jaar schiet de retro thrash metal als paddenstoelen uit de grond maar ze zijn niet allemaal van de beste kwaliteit. Aalst heeft wel een band die de moeite waard is. Evil Shepherd heeft zijn oorsprong in lokaal bekende ‘Denderbay Thrash’-bands Hyena en Wreckage. We hebben te maken met vijf jonge, getalenteerde metalfreaks die het liefst spelen in spannende jeans, leren jekkers, kogelriemen en hoge witte sneakers. Hun stamcafé is de Negasonic, de legendarische metalkroeg in de Denderstad. De metalscene is er een klein wereldje op zich. Hoog tijd om door te breken in de rest van Vlaanderen.

Je kan het al merken aan de albumtitel: Evil Through Darkness And Darkness Through Death staat voor twaalf nummers zwartgeblakerde thrash metal. Ook deze band kan profiteren van de dankzij Municipal Waste populaire thrash-revival. Alleen gaan de teksten niet over oorlog, miserie of alcohol, maar wel over religie, occultisme en duisternis. Muzikaal liggen de referenties naar de Teutoonse metal van Destruction en death//thrash van Possessed en consorten er dan ook vingerdik op. Een beetje kort door de bocht kan weliswaar gesteld worden dat originaliteit meestal ver te zoeken is bij Evil Shepherd.

Maar niet getreurd want technisch gezien scheert het vijftal wel hoge toppen. Vanaf opener “Evil Through Darkness” tot de laatste noot van de plaat gieren de David Mustaine-solo’s je om de oren. De hoge schreeuwen doen dan weer aan het beste van Dark Angel denken. De typische thrash-riffs razen non-stop als een zware locomotief met pikzwarte rook voorbij. De bandleden hebben ongetwijfeld véél geluisterd naar hun grote voorbeelden.

De nummers waarin razendsnelle thrash met black metal vermengd wordt, rocken het hardst door. “NecroSorcery” is om die reden een van de hoogtepunten van de plaat. Vooral in “Dawn Ov The Antichrist” en “De-Baptizer” — alleen al die albumtitels! — blazen de sinistere tremolo-riffs je compleet omver. Ook het gitaarwerk in “Worship The Kvlt” is om duimen en vingers bij af te likken. Ook het puike “Christ Denier” kan niet anders dan in een old school headbangfeest uitmonden.

De promofoto van Evil Shepherd doet denken aan Sepultura die medio jaren tachtig met black metal doorspekte thrash speelde. Duisternis en angst dreven de jonge Cavalera’s in het dictatoriale Brazilië tot muzikale extremen, al zijn de omstandigheden waarin de jonge Sepultura opgroeide zijn uiteraard niet te vergelijken met het België van vandaag. Er lopen al genoeg klonen van de oude Metallica rond, moeten de mannen van Evil Shepherd gedacht hebben. Zijn virtuoze, donkere retro thrash is meteen het beste wat het genre in België te bieden heeft. Een kandidatuur voor Graspop volgend jaar zou nu al verdiend zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × drie =