Aouamri & Dufaux::Saga Valta 1

Vikings blijven stripmakers inspireren. Ook Jean Dufaux doet een duit in het zakje met het nieuwe tweeluik Saga Valta. Het resultaat is wisselvallig.

In Saga Valta is Valgar de hoofdfiguur. Deze dappere blonde krijger is verliefd op Astridr, de dochter van heer Thorgerr. Deze ziet die verliefdheid totaal niet zitten en haalt beide verliefden uit elkaar. Valgar wil Astridr en hun ongeboren kind terugvinden en komt zo terecht bij heer Skarperdinn, wiens verleidelijke maar gevaarlijke vrouw Hildegirdd Valgar wel ziet figureren in hun snode plannetjes. Valgar beschikt enkel over zijn mythische lans, die hem op een nog onbekende manier door De Rode Mantel overhandigd werd. Rond deze personages spint zich in dit eerste deel een verhaal met verschillende intriges.

Jean Dufaux slaagt er naar ons gevoel onvoldoende in om een helder verhaal aan te houden. Een echte richting zit er (nog) niet in Saga Valta, het blijft wat te zeer beperkt tot gevechten en complotten. Hierdoor verliest het album veel aan spankracht. Tegelijk valt Saga Valta op die manier wat licht uit tegenover meer geslaagde vikingstrips zoals het recente Asgard en het klassieke Thorgal. Veelschrijver Dufaux levert wel vaker erg wisselende albums af, zowel pure klasse als albums waarin het moeilijk een lijn te trekken is. Vooralsnog neigt Saga Valta meer naar de tweede categorie.

Met Mohamed Aouamri heeft Dufaux een bijzonder sterke kompaan getroffen. Aouamri brak in de jaren negentig door met de reeks Oerbosvertellingen (in een scenario van Brice Tarvel). Enkele jaren geleden nam hij Op zoek naar de Tijdvogel over van Regis Loisel. Hij tekende wel enkel het eerste deel van de vervolgcyclus. Nu staat hij met deze samenwerking met Jean Dufaux opnieuw in de spotlights van uitgeverij Le Lombard. Zijn ruwe, realistische tekeningen passen perfect bij deze strip vol roestige bonken en wulpse dames. Zijn tekenwerk is dan ook de grote aantrekkingskracht van dit album.

Met het tweede deel zal Saga Valta aan zijn einde komen. Tussen de massa aan andere Dufaux-strips die voortdurend verschijnen, zal deze reeks wat ons betreft niet opvallen. Anderzijds is de naam Jean Dufaux ondertussen bijna een merknaam geworden in de stripwereld. Elke strip van zijn hand is een gegarandeerde bestseller en we kunnen dan ook zeker zijn dat het met deze Saga Valta dezelfde weg op zal gaan. Wij zijn echter niet zo wild van Saga Valta, van de hand van een Jean Dufaux op automatische piloot.

5.5
Mohamed Aouamri, Jean Dufaux
http://www.lombard.be

recent

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Dufaux & March :: The Dream :: 1. Jude

Als scenarist toonde Jean Dufaux zich al sinds de...

Jamar & Dufaux :: Vincent. Heilige tussen de Musketiers

Een stripverhaal op basis van een heiligenleven. Echt rock...

Rubén Pellejero & Jean Dufaux :: Regenwolf

Een western van een ongewoon duo. De zachte lijnen...

Adamov & Dufaux :: Dakota 1

De productiviteit van Jean Dufaux kent geen grenzen. Dakota...

De Aasgieren

Hardcover Rechercheur Lenore krijgt een aantal bizarre moorden op te...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in