Aouamri & Dufaux::Saga Valta 1

Vikings blijven stripmakers inspireren. Ook Jean Dufaux doet een duit in het zakje met het nieuwe tweeluik Saga Valta. Het resultaat is wisselvallig.

In Saga Valta is Valgar de hoofdfiguur. Deze dappere blonde krijger is verliefd op Astridr, de dochter van heer Thorgerr. Deze ziet die verliefdheid totaal niet zitten en haalt beide verliefden uit elkaar. Valgar wil Astridr en hun ongeboren kind terugvinden en komt zo terecht bij heer Skarperdinn, wiens verleidelijke maar gevaarlijke vrouw Hildegirdd Valgar wel ziet figureren in hun snode plannetjes. Valgar beschikt enkel over zijn mythische lans, die hem op een nog onbekende manier door De Rode Mantel overhandigd werd. Rond deze personages spint zich in dit eerste deel een verhaal met verschillende intriges.

Jean Dufaux slaagt er naar ons gevoel onvoldoende in om een helder verhaal aan te houden. Een echte richting zit er (nog) niet in Saga Valta, het blijft wat te zeer beperkt tot gevechten en complotten. Hierdoor verliest het album veel aan spankracht. Tegelijk valt Saga Valta op die manier wat licht uit tegenover meer geslaagde vikingstrips zoals het recente Asgard en het klassieke Thorgal. Veelschrijver Dufaux levert wel vaker erg wisselende albums af, zowel pure klasse als albums waarin het moeilijk een lijn te trekken is. Vooralsnog neigt Saga Valta meer naar de tweede categorie.

Met Mohamed Aouamri heeft Dufaux een bijzonder sterke kompaan getroffen. Aouamri brak in de jaren negentig door met de reeks Oerbosvertellingen (in een scenario van Brice Tarvel). Enkele jaren geleden nam hij Op zoek naar de Tijdvogel over van Regis Loisel. Hij tekende wel enkel het eerste deel van de vervolgcyclus. Nu staat hij met deze samenwerking met Jean Dufaux opnieuw in de spotlights van uitgeverij Le Lombard. Zijn ruwe, realistische tekeningen passen perfect bij deze strip vol roestige bonken en wulpse dames. Zijn tekenwerk is dan ook de grote aantrekkingskracht van dit album.

Met het tweede deel zal Saga Valta aan zijn einde komen. Tussen de massa aan andere Dufaux-strips die voortdurend verschijnen, zal deze reeks wat ons betreft niet opvallen. Anderzijds is de naam Jean Dufaux ondertussen bijna een merknaam geworden in de stripwereld. Elke strip van zijn hand is een gegarandeerde bestseller en we kunnen dan ook zeker zijn dat het met deze Saga Valta dezelfde weg op zal gaan. Wij zijn echter niet zo wild van Saga Valta, van de hand van een Jean Dufaux op automatische piloot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf − twee =