Kraehn:: Gil St André: 9. De bloedige erfenis

In dit negende deel begint een nieuwe cyclus voor deze klassieker. Gil St André belandt opnieuw in het midden van een onverkwikkelijk mysterie. Jean-Charles Kraehn zet zijn plot vakkundig op poten.

In het genre van de klassieke avonturenstrips staat Jean-Charles Kraehn al jaren aan de top. Hij brak door met zijn tekenwerk voor de eerste delen van de historische reeks De Onthoofde Arenden (eerst op scenario van Patrice Pellerin, later schreef Kraehn zelf de verhalen). Vervolgens maakte hij op eigen kracht de reeks Sprinkhaan en schreef hij heel wat scenario’s, waarvan de reeks Tramp met tekenaar Patrick Jusseaume ongetwijfeld het meeste succes kende. Met Gil St André bereikte hij echter pas echt de status van grote naam in het Europese stripverhaal. Steevast houdt hij vast aan de klassieke opbouw van een strip, het experiment is niet aan hem besteed. Anderzijds biedt hij binnen zijn stijl bijzonder strak getekende en geschreven verhalen.

In 1997 verscheen bij uitgeverij Arboris het eerste deel van Gil St André als Spoorloos. In de eerste delen van de reeks moest Gil zijn verdwenen vrouw terugvinden. Zij was verdwenen zonder één spoor achter te laten. De reeks van Jean-Charles Kraehn kende onmiddellijk een groot succes, in hoofdzaak door de manier waarop hij zijn scenario steeds bijzonder spannend en onvoorspelbaar wist te houden. Na het tweede deel nam hij tekenaar Sylvain Vallée onder de arm om hem bij te staan in het tekenwerk. Het succes van de reeks werd zelfs zo groot dat er na de eerste cyclus van vijf albums een tweede werd opgestart. Die tweede cyclus spreidde zich uit over drie delen en bijgevolg is het negende deel dat nu verschijnt het startpunt van de derde cyclus. Opnieuw staat Kraehn in voor al het tekenwerk, dat hij sinds dit deel weer heeft overgenomen van Vallée, die ondertussen eigen successen boekt met de reeks Er Was Eens.

Naar goede gewoonte wordt Gil op een onverwachte manier betrokken bij een misdaad, en kan hij de neiging niet onderdrukken om die te willen oplossen. Ditmaal gaat het om een moordaanslag op de familie Rochard-Haumont. Enkel de dochter Diane overleeft de aanslag op de boot. Gil en zijn vriend Didier zitten ondertussen vlakbij op een andere boot en komen meteen te hulp. Het toeval wil dat Gil zich aangetrokken voelt tot Diane en zich zo als haar redder begeeft in een wereld van superrijke zakenlieden die nergens voor terugdeinzen om hun doel te bereiken.

Indien je als lezer mee wil stappen in een verhaal waarin toevalligheden een grote rol spelen, dan is ook deze Gil St André opnieuw een bron van leesplezier. De Bloedige Erfenis is een meer dan verdienstelijke strip, die de liefhebbers van Gil St André zeker tevreden kan stellen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

9 + veertien =