Rivercrest + Dead Neanderthals :: 7 september 2012, Les Ateliers Claus

Dat de seizoensopener bij Les Ateliers Claus qua opkomst een schot in de roos was, werd al snel duidelijk. Meer en meer volk lijkt z’n weg te vinden naar het kleine concerthuis in de buurt van Brussel-Noord, iets dat gezien het veelbelovende najaarsprogramma niet meer dan terecht is. Op deze eerste avond meteen een eclectische triple bill, al moesten we dat derde luik helaas missen. Gelukkig gebeurde ervoor al voldoende om van een geslaagde avond te spreken.

Het Leuvense Rivercrest kan je bezwaarlijk beschuldigen van erg veel originaliteit. Anderzijds is dat ook niet de bedoeling. Net zoals er nog steeds hardboppers te vinden zijn die de voorbije vijftig jaar jazzgeschiedenis naast zich neerleggen, zo zijn er ook heel wat rockbands die zo weggepikt lijken uit de vroege jaren zeventig. Rivercrest beantwoordt niet altijd aan die omschrijving, want nu en dan sluipt er ook een recentere invloed in, maar staat toch met twee poten in een traditie van psychedelische jambands die de luisteraar vooral willen meenemen op een kosmische trip.

En jammen, dat betekent organisch vloeiende muziek en improvisaties die al snel de conventionele songlengtes overschrijden. Het gaat de band goed af: de lijnen van de twee gitaristen zwengelen met vanzelfsprekend aplomb rond elkaar, de inderhaast opgetrommelde bassist legt een prima fond en de drummer weet hoe hij het zootje in de hand moet houden. Verrassende en waardevolle toevoeging is de vijfde man, een percussionist die zich ook bezighoudt met allerhande geluidseffecten en zelfs de theremin eerherstel bezorgt.

Allerhande namen doemen op, gaande van Pink Floyd, Quicksilver Messenger Service en Hawkwind, tot modernere als On Trial en – in de potige momenten – flarden Colour Haze. Het mist de lompe kracht om aan te sluiten bij de stonervleugel en de associatieve trips van The Grateful Dead & co om écht te gaan trippen, maar net daardoor wist het kwintet misschien ook veertig minuten te vullen zonder te gaan vervelen. Origineel? Niet echt, maar dat is dus ook niet waar het om draait. Rivercrest heeft erg degelijke psychedelische rock in huis.

Heel andere koek met het terreurduo Dead Neanderthals uit Nijmegen. De voorbije twee jaar zagen een vijftal releases het daglicht, samen goed voor een uurtje muziek. Het eerder dit jaar verschenen Jazzhammer / Stormannsgalskap is voorlopig het hoogtepunt van een intrigerend parcours, en een twintig minuten durend werkstuk dat met echt Vikinggeweld in twee gekliefd wordt door composities die met jazz – een wezenlijk, zij het brutaal aangerand, onderdeel van de eerste releases – eigenlijk geen uitstaans meer heeft.

Als het duo elkaar de hand schudt en vervolgens uitbarst in dat machinaal hamerende “Jazzhammer”, dan vliegen concepten als swing en schwung, jazz en blues immers overboord. Met een baritonsax die voorzien is van een er in gelast microfoontje dat vervolgens gekoppeld is aan een resem effecten, zorgt O. voor een brute, stromende muur van geluid, meer Borbetomagus dan Stetson, halsstarrig gierend en schurend. Verlammend in z’n monotonie, iets dat nog versterkt wordt door de razende grindcore-aanval van drummer R.

En dan blijkt dat het duo de recente EP brengt, want ook “Stormanngalskap”, iets minder onmenselijk met een beweeglijker ritme, maar nog steeds behoorlijk extreem, laat even geluiden horen die daadwerkelijk als een sax klinken, maar het blijft, ondanks de furieuze energie en de hoge snelheid, rondhangen in de wereld van het minimalisme. Knap dat je met zo’n hels getier toch zo’n hallucinerend, bijna meditatief effect teweeg kan brengen. Het was dan ook opmerkelijk dat we na twintig minuten herrie haast in een trance gerammeld waren. Het is ook uitkijken naar de volgende stappen die de twee zullen zetten. De fleecejes liggen klaar.

Van Gnod niets dan goeds gehoord voor het concert, maar door het uitgelopen uurschema en een trein die gehaald moest worden, hebben we niet meer dan de eerste klanken kunnen meepikken. U laat ons maar weten wat we gemist hebben. En de volgende keer halen we toch maar weer die auto van stal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 + 13 =