Jeremiah Jae :: Raw Money Raps

Hiphop was jarenlang een vinyl- en cassettecultuur. Aspirerende dj’s en mc’s brouwden hun eigen mixtapes en zorgden ervoor dat die op straat raakten, waarna de informele economie voor een verdere verspreiding en met een beetje geluk ook voor een platencontract en (de hoop op) faam zorgden. Met de komst van het internet is de straat vervangen door het wereldwijde web, maar de mixtapes en de hoop zijn gebleven.

A$AP Rocky, Ghostspacepurrp, Iggy Azalea, de nog niet getekende Joey Bada$$ en vele anderen wisten via een mix van oud (mixtapes) en nieuw (gratis downloads) zichzelf in de kijker te zetten. Ook producer/mc Jeremiah Jae maakt gretig gebruik van wat de ‘digitale straat’ te bieden heeft en gooit naast mixtapes ook individuele songs te grabbel via Soundcloud en zijn Tumblr-account. Beide geven een inkijk in de interesses en leefwereld van de man die zichzelf, behalve als mc en producer, ook als ‘healer’ bestempelt en duidelijk een hang naar spiritualiteit en mystiek, inclusief van de pot gerukte (samenzwerings)theorieën, meedraagt.

Op een of andere manier opgepikt door Flying Lotus, kreeg Jae de kans zijn talenten op plaat vast te leggen, wat resulteerde in het jammer genoeg teleurstellende Raw Money Raps. De mixtape Ignorant Prayers (met de eveneens door Flying Lotus getekende Azizi Gibson op microfoon) klonk nochtans veelbelovend en ook de Soundcloudpagina van Jae evenals verschillende youtubefilmpjes lieten het beste verhopen voor het officiële debuut. Dat Raw Money Raps hierdoor voor een bijna onmogelijke opdracht stond, kan niet ontkend worden, maar het verandert niets aan het feit dat Jae zijn hand overspeelde door zowel de beats te verzorgen als door als mc op te treden, in het bijzonder omdat hij in die laatste categorie niet echt kan meedingen.

Een vloeiende flow of een talent voor maniakaal woordenbraken is nochtans niet noodzakelijk een vereiste. Avanthoppers als cLOUDDEAD bewezen al dat een eigen stijl net zo goed van tel is terwijl Gonjasufi zich in duizend bochten wringt, wat live niet werkt maar op plaat tot een bezwerende trip leidt. Mogelijkheden te over dus, maar het vergt wel een minimale investering en moeite en net dat laatste ontbreekt op de plaat. Beatsgewijs valt er nochtans niets af te dingen op het werk van Jae. Als volleerd producer verlaat hij de geijkte paden en opteert hij voor een sfeerschepping die volledig in de lijn ligt van zijn ‘online werk’.

Van songs in de meest klassieke zin van het woord is hierdoor weinig sprake, daarvoor zijn de nummers niet alleen te kort (het gros haalt de drie minuten niet), maar is de plaat ook te veel opgezet als een lange trip. Aanvankelijk werkt dat nog uitstekend, ondanks het eerder repetitieve “Guns Go Off” en het dubbel aanvoelende “Greetings” (dat gered wordt door zijn beats). “Rover” klinkt ondanks de lijzige rap best aangenaam, maar bij “Leaders” en “Ignorant Mask” begint het verschil in kwaliteit tussen beats en flows storend te werken. “Money And Food”, “Seasons” en “False Eyes” slepen nog wat meubels uit de brand, maar vanaf “One Herb” duikt de oude frustratie opnieuw op. Het is veelzeggend dat “Raw Money” het redt dankzij een stemsample.

De kersen uit de taart plukken dan maar? Zo werkt het jammer genoeg evenmin, want het blijft een feit dat de songs in de eerste plaats werken binnen het universum en dus de plaat van Jeremiah Jae. Hoe geslaagd een song als “Guerilla (Evolution Pt. 1)” ook mag zijn, het heeft wel nood aan een specifieke omkadering, één die in de eerste plaats te horen valt op Raw Money Raps. De frustratie maar ook de kracht van het album liggen dan ook volledig in de eigenzinnigheid van Jae. Met een andere (gelijkgestemde) mc of met wat meer aandacht voor de flow en de aflevering van de teksten had Raw Money Raps een terecht cultalbum kunnen worden dat enkele bakens verzet. Nu blijft de plaat steken in een solipsistische genreoefening die flarden van wat had kunnen zijn in zich draagt, maar nergens zijn belofte waarmaakt. Een gemiste kans klinkt zoiets als soundbyte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 3 =