Bonhomme :: Esteban: 1. De Walvisvaarder

Esteban verschijnt na vele jaren dan toch in het Nederlands. De Walvisvaarder is een prima jeugdalbum. Matthieu Bonhomme wekt sympathie voor een politiek weinig knuffelbare sector.

Wanneer in 2004 bij de grote Franse uitgeverij Milan een striptijdschrift gelanceerd wordt onder de naam Capsule Cosmique, raakt ook meteen een groot aantal jonge en vernieuwende auteurs aan de bak bij een uitgever die voordien niet voor zijn jeugdstrips bekend stond. Een van de strips uit Capsule Cosmique was Le Voyage d’Esteban. Het eerste verhaal verscheen in het tijdschrift en nadien ook als album bij Milan. Een tweede deel volgde enkel als album. Na het licht controversiële einde van het experiment Capsule Cosmique in 2006 verkaste Le Voyage d’Esteban als Esteban naar Dupuis. Terwijl in het Frans nu al deel vier verschijnt, beginnen we in het Nederlands aan een inhaalmanoeuvre.

Matthieu Bonhomme is een rastalent dat in de afgelopen jaren van pers en publiek in Frankrijk lof toegezwaaid kreeg. Met zijn reeks Le Marquis d’Anaon (op scenario van Fabien Vehlmann) kreeg hij tot twee keer toe de kans om vertaald te worden in het Nederlands (als Heer Der Dolende Zielen). Telkens echter werd de vertaling vroegtijdig stopgezet, zodat de liefhebbers nu nog steeds wachten op het vijfde deel. Met Esteban beoogt Bonhomme echter een heel ander publiek dan met het donkere Heer Der Dolende Zielen. Hij gaat voor de jeugd die zin heeft in een avontuurlijk en episch stripverhaal. Al met het eerste deel De Walvisvaarder slaagt Bonhomme glansrijk in zijn opzet.

Esteban is een jonge eskimo die na de dood van zijn moeder aan het begin van de twintigste eeuw op zoek gaat naar de kapitein van de Leviathan. Die zou hem aan boord aanvaarden, volgens Estebans overleden moeder. Na enig aandringen wordt hij als jonge knaap toch aanvaard aan boord als manusje-van-alles. Toch blijft het Estebans droom om harpoenier te worden. Ondanks het gevoelige thema van de walvisvangst gaat Bonhomme nergens uit de bocht. Esteban stelt zich neutraal op en het verhaal concentreert zich voor de volle honderd procent op de personages.

Met indrukwekkend tekenwerk en een vlekkeloos afgeleverd scenario maakt Esteban meteen een sterke start. Dit najaar verschijnt het tweede deel, hopelijk valt het tempo onderweg nergens voortijdig stil. Het gebeurt niet zo vaak dat er nog eens een stevige avonturenstrip van start gaat die gericht is op kinderen. Als die strip dan nog eens erg hoog van niveau is, kunnen wij niet anders dan dolenthousiast zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × vier =