Netsky :: 2

Zelden werd iemand zo innig doodgeknuffeld als Netsky. En net nu de kuiten worden ingevet voor de festivalzomer komt het wonderkind van de drum-‘n-bass aanzetten met een nieuwe plaat, droogweg 2 gedoopt. Het sprookje kent zo de titel van een nieuw hoofdstuk.

Want een sprookje is het ondertussen wel.Verscheen hij met “Iron Heart” voor een eerste keer voorzichtig op de radar, dan kreeg de daaropvolgende single “Moving With You” opvallend veel airplay op de vaderlandse radiogolven. Het grote publiek knelde hem in een intense omhelzing, om niet meer los te laten. De hype was geboren. Sindsdien ging het alleen maar harder, faster, better & stronger voor Netsky.

En of het hard gaat voor Netsky, Boris Daenen. Zo zal de man dit jaar de lichtjes van de Main Stage op Pukkelpop doven, met een live-set begot. Had er iemand een paar jaren geleden durven beweren dat een drum-‘n-basser ooit Pukkelpop zou mogen afsluiten, we hadden die persoon eerst flink uitgelachen, een pint betaald en dan opnieuw wat belachelijk gemaakt. Door zich los te rukken uit die comfortzone van de dj-booth en zich kwetsbaar op te stellen met enkel een keytar om het middel, betreedt de man een schemerzone die menig dj maar wat graag ontloopt. Het siert de artiest in Netsky, door hardnekkig te weigeren op veilig te spelen.

Maar hoe fijn dit ook lijkt, als iets oudere knar herinneren wij ons hitsige feestjes uit de jaren negentig, toen drum-‘n-bass en jungle — vaak live — ook al een zwoele orkaan door danstenten allerlei jaagden. Aanstoker van dienst waren mensen als Roni Size & Reprazent en Goldie. Hoe intens en heftig ook, even vluchtig verzakte het weer in de underground. Zachtjes sluimerend, tot Netsky zijn volk weer leerde drum-‘n-bassen.

Hoe het genre sindsdien evolueerde, hoor je wel duidelijk op deze 2. Het poneert zich als een fijne schets van hoe drum-‘n-bass dat hitsige voorspel van breakbeats en baslijnen is ontgroeid, tot iets waar frivool gedrag mag. Een revolutie die overigens al langer gaande is, met dank aan mensen als High Contrast. Op 2 merk je het aan de flarden house en electro die zich in de sound van Netsky nestelen. De puristen onder de fans zullen het misschien ervaren als een teken van godslastering, maar in se is het niet meer dan de evolutie van het leven. Daenen groeide op in een tijdsgeest waarin vakjesdenken passé is, haast iets vies, en Netsky is nu eenmaal een kind van die revolutie.

Maar wat als je tijdens die revolutie aan de zijlijn stond? Waar je vroeger vrolijk meedeed maar nu merkt dat het vege lijf na een zoveelste spervuur gewoon moet afhaken? Wel, dan blijft het toch nog fijn toeven in die nieuwe speeltuin van Netsky. Zelfs het oudste kind kan moeilijk de aandrang weerstaan om nog eens op de wip te gaan. De fijne melodieën en strakke tempowissels op 2 zijn dan wel alomtegenwoordig, maar dat wil niet zeggen dat elke track onverwijld op de dansvloer mikt. Nummers als “When Darkness Falls”, dat Netsky met een geut soul een poppy feel bezorgt, en “Get Away From Here”, perfect gesaust met de vocals van Selah Sue, werken ook in de bescheidenheid van de woonkamer. Net als “Wanna Die For You”, waar Netsky de zanglijnen van Diane Charlemagne verkoos boven die van Tom Barman.

Ze slaan het perfecte bruggetje naar de tracks die wel meer dansgevoeligheid verraden, zoals het verdoken housenummer “Puppy”. De schelle zanglijn van “Love Has Gone” doet al snel de oortjes spitsen, om daarna in je gezicht te ontploffen. Toch zijn het vooral bommetjes als “911” en “Detonate” die op de dansvloer mikken. Net als “Come Alive” maar dan in een subtielere vorm. Echt orgasmisch werd het daar pas bij de old skool jungle van “Drawing Straws”. Het werkt haast even hypnotiserend als die eerste keer dat we die stortvloed van breakbeats over ons heen kregen, zoveel jaren geleden. Voor dat vege lijf van ons het teken om zich nog eens te bewijzen.

Ook al lijkt drum-‘n-bass a priori voorbestemd voor het jongere grut, met 2 heeft Netsky een plaat uit die zelfs de oudere zieltjes onder ons kan verleiden. Het is geen album dat barst van de vernieuwing, wel een die voldoende elementen bevat om meerdere generaties aan te spreken. En dat op zich is al meer dan verdienstelijk. Of om het in de juiste terminologie te verwoorden: wicked !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × 2 =