The Bilinda Butchers :: Regret Love Guilt Dreams

Bilinda Butcher, een enigma is ze. Slank, lang, elegant, gekleed in romantische rokken en met een zijde zachte stem, en… met een elektrische gitaar in de hand, waarbij elke lieflijke, uitgepuurde aanslag – ze lijken zich wel in slow-motion te voltrekken – de toeschouwer systematisch één meter achteruit blaast.

Al wie My Bloody Valentine ooit live aan het werk heeft mogen zien, herkent dit beeld ongetwijfeld. Een mens zou van minder geïnspireerd raken, zo moeten de twee Heren achter The Bilinda Butchers gedacht hebben, toen ze besloten haar naam te verheffen tot groepsnaam. Waar ze oorspronkelijk de mosterd zijn gaan halen, is dan hoegenaamd ook geen geheim. En toch, mispak u niet. Wie zich aan een goedkope MBV-immitatie verwacht, is in for a surprise.

Een vorig jaar uitgebrachte 6-track EP – gratis te beluisteren en te downloaden op Bandcamp – werd alsnog opgepikt door een Japans label, en met 3 extra tracks uitgebracht, onder dezelfde naam, als volwaardig album. Erg leuk detail daarbij is dat de booklet een extra inlay bevat met de Japanse vertaling van de teksten, zoals het een goede Japanse release betaamt. Arigatou gozaimasu!

Dit album straalt zulks een geweldige “stress druipt als waterdruppels van een eend van mij af” attitude uit. Op momenten dat drukte u overvalt, en de wereld in een kolk-achtige beweging, met u in het centrum weg lijkt te trekken, zet u gewoon heel even een nummer als “Tulips” of “My Little French Song” op, en u wordt onmiddellijk overvallen door een geruststellend gevoel dat alles gerust mag ontploffen, dat het per slot van rekening allemaal zo belangrijk niet is. Alleen al daarom hoort u deze schijf in huis te halen.

Wanneer we naar de thematische inhoud kijken, hoeft deze indruk misschien ook niet echt te verbazen. Alhoewel de muziek zelf over het algemeen eerder naar de opgewekte kant van het spectrum neigt, verhalen de teksten steevast over het loslaten van de jeugdige jaren, de daarbij horende pijnlijke liefdes en verwaterende vriendschappen, en het willens nillens moeten volwassen worden. Het eerder vermelde uitgestraalde gevoel dat alles mag ontploffen laat zich daarbij verklaren als een opgezet harnas van onverschilligheid ten opzichte van al deze emoties, zoals daar zijn Regret, Love, Guilt, en het begraven van Dreams, die doorheen de muziek schemert.

Deze laatste valt nog het best te beschrijven als een mengeling van het etherische van Cocteau Twins met het über-romantische van Slowdive, eerder dan MBV. Eenvoudige, catchy, niet zelden een pitchbend of glide bevattende gitaar melodieën, ondersteund door drumloops die klinken alsof ze 25 jaar te laat geboren zijn – en dat bedoelen we hier als een compliment – vormen de backbone van de nummers. Dit geraamte wordt verder ingekleed met brede synthesizer pads, een hoop bells and whistles die dienst doen als uiterst geslaagde soundscaping, en, shoegaze oblige, véél reverb. Tot onze grote verbazing wordt broertje delay, toch ook geen onbekende in dit genre, sterk ondervertegenwoordigd.

Ondanks deze gelaagdheid en “dikte” van de klank, blijf de productie steevast glashelder, waardoor de luisteraar, in contrast met pakweg een nummer als Slowdive’s lichtjes geniale “Souvlaki Space Station”, op ieder moment het bos door de bomen blijft zien. Al bij al kunnen we met vreugde melden dat dit artisanale werkje pakken beter klinkt dan de gemiddelde “professionele” schijf die tegenwoordig uitkomt. Deze pareltjes zijn met zulks veel liefde en zorg in elkaar gestoken en gemixt, èn gemasterd, dat het een misdaad zou zijn ze niet voor deze moeite te belonen met een deftige luisteromgeving of hoofdtelefoon.

The Bilinda Butchers zullen wel nooit de stadia vol doen lopen. Dat hoeft ook niet, en dat is ook hun ambitie niet. En misschien is dat maar goed ook, want zo kunnen ze rustig de tijd blijven nemen om hun geluid nog verder uit te puren, en ons te blijven verwennen met hun ongedwongen, ambachtelijke lekkernijen. Dit duo bulkt van het potentieel, en we kunnen dan ook alleen maar dromen van wat de toekomst nog zal brengen. Een absolute aanrader!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 4 =