Gringos Locos 1 (Yann en Schwartz)

Na hun gezamenlijk Robbedoesavontuur, vond Yann in Schwartz terug een medestander om zijn dertig jaar oude scenario leven in te blazen. Het thema is de gedroomde roadmovie: de reis door de Verenigde Staten van stripgrootheden Morris, Franquin en Jijé op het einde van de jaren ’40.

Het was in elk geval een moeilijke bevalling. De erven van Jijé lagen behoorlijk dwars voor de publicatie van deze deels gefantaseerde biografie. Dit ondanks de verantwoording van de auteurs op de titelbladzijde dat er heel wat fictie in het verhaal zit. Hoe dan ook is het een interessant verhaal. Feit is dat de drie stripauteurs daadwerkelijk in een oude gehuurde Ford Hudson kriskras de Verenigde Staten en Mexico doorkruisten om de Disneystudio’s te bereiken, toen het Mekka voor tekenaars om carrière te maken in de strip- en tekenfilmwereld.

Dat we te maken hebben met drie artiesten en een aantal gezinsleden, geeft voldoende stof om er een humoristisch reisverhaal van te maken. Daarnaast is er ook nog het feit dat Franquin, volgens de auteurs, over z’n oren verliefd is op de vrouw van Jijé, tegelijkertijd een van de oorzaken van zijn depressieve buien. Dat levert een fijn literair document op, doorspekt met de nodige Dupuishumor. We zijn trouwens getuige van de geboorte van Guust Flater, in de vorm van een luie Mexicaan.

Tekentechnisch en qua verhaallijn zit het allemaal puik in elkaar. De nazaten van Jijé dachten er echter anders over. De overgang van krantenstrip in Le Soir naar album, was een jarenlang aanslepende tragedie. Toch hebben Yann en Schwartz er een fijne oplossing op gevonden dat het album meteen een collectors’ touch geeft. In het album zit een los dossier in de vorm van een recht op antwoord, opgesmukt met foto’s van de drie hoofdpersonages in Amerika. Gedurfd om de kritiek van de erven op de personages mee te geven. Langs de andere kant bevestigt het enkel wat de auteurs in hun voorwoordje al stellen.

Het is vooral Benoit Gillain, de oudste zoon van Jijé, die aan het woord komt. Hij was tien jaar toen hij deelnam aan dit avontuur. Het stoort hem dat zijn vader als een Waalse boer met ‘marcelleke’ en bretellen wordt weergegeven, terwijl hij heel wat fijnzinniger was. Hij heeft ook geen hoge pet op van het recht op parodie of de vrijheid van meningsuiting. Dat is volgens hem ‘journalistenpraat’. De helft van de familie zou gevraagd hebben om het manuscript te vernietigen. Gelukkig is het niet zover gekomen.

Yann en Schwartz zijn een gedroomd stripkoppel die elkaars taal zeer goed aanvullen. Het resultaat: een goed gedocumenteerd, half fictief, verhaal met puik teken- en kleurwerk. We raden je aan om eerst het losse dossier te lezen en dan pas de strip. Het voorkomt teleurstelling en het werkt in het voordeel van de auteurs.
Het opsmukken van waargebeurde verhalen is zeker niet nieuw, en deze auteurs komen er tenminste voor uit. Het resultaat is een verhaal waar je zelf van kan uitmaken hoever de waarheid gaat en waar de leugen begint.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × een =