Siegfried 3 :: Godenschemering (Alice)

De monumentale Siegfried-trilogie van Alex Alice komt ten einde. Zijn vrije bewerking van de oude mythe overdondert door zijn grafische ambitie. Alex Alice hijst zich naar het koppeloton van het beeldverhaal.

Er zijn maar weinig mythen die zo tot de verbeelding spreken als die van Siegfried en het Nibelungenlied. Het is in grote mate door de zware, bombastische muziek die Richard Wagner in Der Ring des Nibelungen (gecomponeerd tussen 1869 en 1876) hierbij maakte dat het hele verhaal in een sfeer van donkere pathos gedrenkt gaat. In de visie van Alex Alice wordt de wereld van Siegfried een winterse woestenij waarin de werelden van mensen en goden vermengd raken. In dit sluitstuk van de trilogie bereikt Siegfried de draak Fafnir en confronteert hij Odin met de gevolgen van zijn daden.

Na zijn doorbraak met het klassieke vierluik Het Derde Testament (op scenario van Xavier Dorison), begon Alex Alice het werk aan Siegfried. Hij maakte meteen ook de overstap naar de scenaristenrol, en verbond aan de strip ook een animatiefilm. Hij kan die tomeloze ambitie goed aan, zo bleek al uit de eerste twee delen van de trilogie. Door de vliegende decoupage waanden wij ons alleszins af en toe in een film. Toch is Siegfried geen vrijblijvende fantasystrip van dertien in een dozijn. Alice stopt een ziel in zijn verhaal, zoals ook bijvoorbeeld Régis Loisel (Magasin General) dat doet in zijn werk. Dynamiek en toegankelijkheid staan dus toch niet altijd gelijk aan oppervlakkigheid en zielloos bandwerk.

Grafisch is de auteur perfect in staat om het epische karakter van dit verhaal alle grandeur te verlenen die het nodig heeft. Hij vult zijn pagina’s met grote tekeningen van weidse landschappen. Hierin sluit Alice naar ons gevoel erg aan bij de Amerikaanse stijl van de superheldencomics. Daarin is er ook een veel grotere rol voor beweging en sensatie weggelegd dan wij hier in Europa gewoon zijn. Het resultaat in Siegfried is alleszins verbluffend.

Hoe het met de animatiefilm van Siegfried zit, valt moeilijk te achterhalen. Op zijn website haalt Alex Alice aan dat de productie van de film pas echt op gang zal komen zodra het drieluik in stripvorm afgewerkt is. Een trailer uit 2007 heeft op het internet bij de liefhebbers echter al veel indruk gemaakt. Het valt nu af te wachten op welke schaal deze animatiefilm uitgebracht zal kunnen worden. Op basis van het stripverhaal koesteren wij alleszins zeer hoge verwachtingen voor de geanimeerde versie van Siegfried.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 + 10 =