Siegfried 1 (Alice)

We kunnen niet meteen zeggen dat Der Ring des Nibelungen van Wagner gefundenes fressen is voor een stripverhaal. Toch durft Alex Alice (Het Derde Testament) het aan om Siegfrieds queeste om te vormen tot drie kloeke albums. Deel één ontgoochelt alvast allerminst.

In zijn debuutjaren werkte de Franse tekenaar Alex Alice al aan comics rond Tomb Raider Lara Croft. Die comicsinvloed keert ook duidelijk terug in dit eerste deel van Siegfried, dat leest als een trein en bijzonder filmisch werd vormgegeven. Alice slaagt er bovendien in om alle personages duidelijk af te lijnen en de grote verhaallijn uit Wagners oorspronkelijke opera aan ons voor te stellen. Redenen genoeg dus om overweldigd te raken.

Siegfried is een halfgod die geboren is uit de liefde tussen de dochter van Odin en een sterveling. Voor deze liefde moesten Siegfrieds ouders sterven; hijzelf kwam bij de Nibelung Mime terecht. Deze voedt Siegfried onwetend op tot drakendoder. Wanneer hij zijn verleden toch kan ontwarren, ontdekt hij dat zijn toekomst wellicht veel meer omvat dan het doden van een draak. Het epische en mythische karakter van dit verhaal blijft mooi bewaard in Alices bewerking. Zijn tekenwerk spat van de bladzijden en hij toont dat hij een enorme vooruitgang heeft gemaakt sinds zijn doorbraak met Het Derde Testament.

De auteur wil zijn Wagner-bewerking ook uitwerken tot een heuse animatiefilm. Op de site van uitgeverij Dargaud kan hiervan alvast een voorproefje gezien worden. Alices decoupage ondergaat duidelijk de invloed van die filmische aanpak. We worden als lezer opgezogen door de sfeer waarin Siegfried baadt. Met goden en fantasiewezens heb je natuurlijk de ideale voedingsbodem voor grootse avonturen die niet kijken op een verloren gewaand familielid meer of minder. Alice pakt het als verteller ook degelijk aan. Hij bouwt het verhaal langzaam op en zorgt daarbij meteen voor de nodige spanning.

Dit is het eerste album van een drieluik waarvan de uitgeverij duidelijk erg veel verwacht. Een animatiefilm, een trailer voor het album en een luxueuze uitvoering met tal van extra’s zijn verwennerijen die slechts weinig strips te beurt vallen. Afgaand op dit eerste album is Siegfried de hype waard. Het gaat hier immers om een heerlijk avonturenverhaal van een vakman op het toppunt van zijn kunnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien + 12 =