Frank Lincoln 1 :: De weg van het hoge noorden & 2 :: Offshore (Bourgne)

Frank Lincoln krijgt dankzij Medusa een tweede leven in vertaling. Deze detectivereeks van Marc Bourgne blijft onveranderd fris. De twee eerste delen zijn een aangenaam weerzien.

Frank Lincoln is een privédetective wiens vrouw enkele jaren geleden spoorloos verdween. Hij staat nu alleen in voor de opvoeding van zijn dochter Jeannie. Hij staat ook op de rand van een alcoholverslaving. Het is kortom een getroubleerd personage met voldoende diepgang om deze reeks net dat tikje meer te geven. Elk album bevat een afgeronde intrige, een mysterie dat door Frank opgelost moet worden. Tegelijk vermengt de auteur deze verhaallijn met enkele doorlopende lijnen rond het privéleven van de detective. Zo is de verdwijning van Franks vrouw een mysterie dat blijft terugkeren. In het eerste deel botst Frank Lincoln op die manier op Roberto Moreno, de baas van de georganiseerde misdaad in Alaska. Die blijkt heel wat meer van de verdwijning te weten dan eerst gedacht.

Met de kille omgeving Alaska heeft Frank Lincoln meteen een atypische locatie beet voor een detectiveverhaal. In het eerste deel wordt hij ingeschakeld als beschermengel van een jonge vrouw. Bij die zaak krijgt hij voor het eerst assistentie van de onstuimige Billy Yapana. De familie Moreno komt hierbij in beeld. In Offshore wordt Lincoln dan weer ingeschakeld op een boorplatform, naar aanleiding van een mysterieuze verdwijning. De verzekeringsmaatschappij wil achterhalen wie het platform wil saboteren. Het achterliggende verhaal van zijn verdwenen vrouw komt als een rode draad in beide delen voor. Ook de relatie van Frank met dochter Jeannie wordt dieper uitgespit.

Wat het scenario betreft, hoeft Marc Bourgne van niemand lessen te krijgen. Zijn verhalen zijn helder, maar nergens eenvoudig. Hij houdt de spanning erin tot op het einde en geeft zijn misdaadverhaal dat tikkeltje meer door zijn figuren een meer gelaagde achtergrond mee te geven. De beide albums lezen bijzonder vlot en Bourgne slaagt erin om de lezer ongemerkt van de ene naar de andere plotlijn te sturen.

Bourgne is ondertussen een bekende naam in de Franse stripwereld. Hij debuteerde aan het begin van de jaren ’90 met de reeks Être Libre, waarvan vier delen verschenen. Vanaf 1999 tekende hij vier delen van de klassieke reeks Roodbaard, op scenario van Christian Perrisin. Ook aan de reeks Reiziger was hij recent verbonden. Toch is Frank Lincoln, waaraan Bourgne in 2000 begon te werken, zijn voornaamste reeks. Volgend jaar wordt het zesde deel verwacht in het Frans. Tegen dan zou de vertaling de oorspronkelijke publicatie bijgebeend moeten hebben. Frank Lincoln blijft ook na tien jaar een aangenaam weglezende strip met voldoende intriges om de interesse vast te houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + 1 =