Scenes uit een aanstaand huwelijk (Adrian Tomine)

De voorbereidingen van een huwelijk hebben al geleid tot menig komische schrijfsel en film. Maar dat de realiteit vaak volstaat voor hilarisch herkenbare situaties, bewijst dit kleine boekje van Adrian Tomine

Adrian Tomine kreeg bij ons wat bekendheid met zijn graphic novel Shortcomings (Tekorten) en in mindere mate met de stripreeks Optic nerve die vooralsnog niet in het Nederlands vertaald werd. Waar zijn vroeger stripwerk als sober tragikomisch kan beschouwd worden met een voorliefde voor de klare lijn, gooit hij het hier over een heel andere boeg. Zijn lijnvoering kan hij nog steeds niet opzij schuiven, maar toch doet het geheel veel schetsmatiger aan, wat de levendigheid zeker ten goede komt. Daarnaast zijn de figuren tussen de verhalen door veel karikaturaler voorgesteld.

Dat alles maakt het allemaal meer tongue in cheek. Zeker als je weet dat het geheel autobiografisch is en hij de zelfspot zeker niet ontloopt. Tomine gaat voor dit verhaal terug in de tijd, waar hij en z’n vriendin Sarah hun samenwooncontract willen omzetten in een huwelijkscontract. Alle clichés passeren de revue. Zij wil een groot feest met toeters en bellen, hij een intieme, simpele plechtigheid. Welke familieleden moeten er uitgenodigd worden, welke bloemen en bij welke bloemist? Wanneer gaat hij nu eindelijk dat kostuum uitkiezen en passen? Waarom toont Adrian weinig interesse, terwijl Sarah de voeten van onder haar lijf loopt? Gaandeweg wordt het steeds meer twijfelachtig of het huwelijk wel zal plaatsvinden.

De anekdotes wisselen elkaar om de drie bladzijden af, regelmatig onderbroken door een hoofdstukje ‘Arme wij’ of een cartoon. Dat laatste is trouwens ook een van Tomines specialiteiten. Getuige hiervan zijn illustratiewerk en cartoons die steevast op de frontpagina van de New Yorker verschijnen. Deze afwisseling zorgt er voor dat we hier te maken hebben met een hartveroverend document boordevol trefzekere humor, rake observaties en schaamteloze tederheid.

Bulderlachen moet je er niet van, maar je glimlach blijft gebeiteld op je gezicht doorheen het hele boekje. De kunst om van het doordeweekse dagelijks leven aangenaam leesvoer te maken, is slechts weinigen gegeven. Tomine slaagt er wonderwel in. Of het hem lukt met andere autobiografische gegevens, valt te betwijfelen. Maar dit is zeker een hebbeding dat ook een ideaal geschenk kan zijn voor vrienden en kennissen die op trouwen staan. Of hun huwelijk dan ook daadwerkelijk zal doorgaan… ?

Adrian Tomine
http://www.adrian-tomine.com
http://www.adrian-tomine.com

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in