Alexi Zentner :: Aangeraakt

De bittere koude in Canada spreekt tot te verbeelding. Alexi Zentners debuut speelt zich volledig af in afgelegen winterlandschappen. Aangeraakt is een indrukwekkend, maar wat onevenwichtig familieportret.

Stephen keert na dertig jaar terug naar zijn geboortedorp Sawgamet in het hoge noorden van Canada. Zijn moeder ligt op sterven en Stephen verhuist daarom met zijn gezin naar het kleine dorp. In flash backs wordt een familieportret gemaakt van Stephens ouders en grootouders. Zijn grootvader Jeannot was zelfs de stichter van Sawgamet. De familie werd doorheen de jaren vele malen geconfronteerd met plotse overlijdens. De bijna helse beschrijvingen van de barkoude winters in Sawgamet dragen bij tot een dreigende en bijna sprookjesachtige sfeer, waar doden niet altijd dood blijven en de grens tussen leven en dood niet duidelijk te trekken valt. Door het spelen met de tijd legt Alexi Zentner nauwgezet de puzzel van Stephens familie en gaandeweg wordt alles duidelijk.

In Aangeraakt zijn de winters levensbedreigend. Terwijl wij al kniezen wanneer de voorruit van onze auto niet snel genoeg ontdooit, kost de koude in Sawgamet elk jaar doden. Het dorpje raakt telkens volledig afgesloten en de mensen moeten maandenlang in hun huizen blijven. De bewoners blijven dan ook in een opvallend soort berusting over het weer. Niemand is zeker van zijn leven tijdens de winters, en in het hele boek leggen dan ook verschillende personages het loodje. De drie generaties Jeannot, Pierre en Stephen krijgen allemaal met grote verliezen te maken en Aangeraakt gaat evenzeer over hun manier om daarmee om te gaan.

Alexi Zentner werd geboren in Canada, maar woont nu al geruime tijd in de Verenigde Staten. Hij heeft de dubbele nationaliteit, maar deze eerste roman van zijn hand draagt toch duidelijk een Canadees stempel. Hij schreef eerder al enkele kortverhalen, waarmee hij al heel wat lof van critici en collega-schrijvers verzamelde. Aangeraakt was ook eerst een kortverhaal, dat hij nu uitgewerkt heeft tot een volwaardige roman. Ook voor dit debuut waren de critici zeer lovend en het boek gaat nu in vertaling de wereld rond.

De beschrijvingen van de ruwe natuur en de sprookjesachtige sfeer in Sawgamet zijn prachtig. Anderzijds doseert Zentner zijn plot naar ons gevoel niet evenwichtig. Na een lange aanloop waarin de gebeurtenissen heel erg uitgesponnen beschreven worden, kent het boek in de tweede helft een opleving wanneer de auteur de flash backs veel beter benut voor het vertellen van een behoorlijk spannend verhaal. In het eerste deel verliest hij zich te zeer in lange beschrijvingen zonder een duidelijk doel. Op deze manier kon Aangeraakt ondanks alle kwaliteiten toch niet helemaal overtuigen. Met een schitterende schrijfstijl en de kwaliteiten van de tweede helft van dit boek onder zijn arm, twijfelen we er echter niet aan dat Alexi Zentner een mooie literaire toekomst wacht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

16 + vijf =