Kreukel :: De toestand van Kneukel (Cooper)

Dave Coopers surrealistische verhalen hebben in de VS een aanzienlijke fanbasis. Met Kreukel wordt na Loeder en Dan & Larry nu al een derde van zijn verhalen vertaald in het Nederlands. Het album is op zijn minst intrigerend te noemen.

In een niet nader genoemde alternatieve realiteit is Kneukel een uitgebluste jonge medewerker van een anoniem bedrijf. Een militant feministische beweging vindt steeds meer aanhangers en krijgt zo een grotere greep op de maatschappij. Nadat zijn vriendin hem laat zitten, laat Kneukel zich door zijn vriend Zev op sleeptouw nemen naar Hollywood, het mekka van de porno-industrie. Hun zoektocht verandert in een kruistocht tegen de feministen, waarbij zowel de protagonisten als hun tegenstanders door de venijnige mangel van de auteur gehaald worden.

Ondanks het vergezochte gegeven en de gefantaseerde omgeving, slaagt Dave Cooper er in om van zijn verhaal een geslaagde allegorie te maken van de moderne consumptiemaatschappij met zijn verschillende en radicale uitwassen. Het verhaal van de minzame Kneukel, die teloor gaat door een te slaafs navolgen van vermeende vrienden en zijn eigen naïviteit, blijft zo toch nazinderen. Cooper sluit geen compromissen en onderwerpt zijn personages aan een reeks pijnlijke ervaringen, zonder veel uitzicht op verbetering. Zijn werk is dan ook heel donker en bij momenten zelfs nihilistisch van aard.

Dave Cooper is sinds vele jaren een van de grote namen in de Angelsaksische alternatieve stripscene. Na vele jaren als ontwerper en animator kreeg hij in 1997 meer bekendheid door zijn graphic novel Suckle. Sindsdien publiceerde hij verschillende albums, waaronder Ripple (vertaald als Loeder) en Dan & Larry. Cooper bleef ondanks de toegenomen bekendheid duidelijk de alternatieve stijl trouw. Ook zijn grafiek blijft ondanks de helderheid toch duidelijk geworteld in het surreële. Op het vlak van het verhaal legt hij wel een grote nadruk op de leesbaarheid van zijn strips, wat ze meteen ook meer toegankelijk maakt.

Kreukel is alleszins een goed startpunt om met het werk van deze Canadese auteur kennis te maken. Het verhaal is bijzonder leesbaar en grijpt je meteen naar de keel. In andere werken gaat hij nog verder in het verdiepen van zijn alternatieve wereld, met soms schokkende beelden. In Kreukel gaat hij subtieler te werk waardoor het verhaal volgens ons langer beklijft. Het werk van Dave Cooper is geenszins spek voor ieders bek. Dit hoeft echter geen belemmering te zijn om het virtuoos getekende Kreukel snel te gaan ontdekken in de winkel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 + 3 =