De wraak van Bakamé (Jeroen Janssen & Pieter van Oudheusden)

Zeven jaar geleden stelden striptekenaar Jeroen Janssen en scenarist Pieter van Oudheusden ons de haas Bakamé voor. Na een eerste aanzet in zwart-wit enkele jaren geleden, mag die nu opnieuw aantreden voor het epische De wraak van Bakamé, een schelmenroman die in alles de liefde voor het zwarte continent uitademt.

De wraak van Bakamé is een herneming en vervolg van het twee jaar geleden verschenen De kruisweg van Mpyisi. Het album, deze maal in kleur (gelukkig!), vertelt de ervaringen van Hyena Mpyisi, op zoek naar de “grote toveraar” Bwana Kero en hoe het hem verder vergaat. Het is een avonturenverhaal met de allures van een schelmenroman. Of een schelmenroman met een avontuurlijke inslag; het is maar hoe je het bekijkt.

Het verhaal zit dan ook niet echt moeilijk in elkaar. Mpyisi wordt door Bakamé een oor aangenaaid en dat zal hij geweten hebben eenmaal zijn vrouw dat te weten komt. Belust op wraak zendt ze hem uit, op zoek naar Bwana Kero, de legendarische tovenaar die ooit witte pater was. Het is het begin van een doldrieste queeste naar het binnenland en de diepten van de jungle. Daar vindt hij de blanke man en brengt hem terug naar het dorp. En toch loopt niet alles zoals gepland in een verhaal dat van zijn eerste plotwending nog niet op zijn gat is gevallen. Scenarist Pieter van Oudheusden schuwt de gekke invallen niet, maar houdt de boel strak in de hand.

Zeiden we “Gelukkig!” dat De wraak van Bakamé in kleur verschijnt, dan hebben we daar een reden voor. Een verhaal dat zich afspeelt in de zinderende Afrikaanse hitte moet het hebben van spetterende prenten: veel rood, geel en groen. En dat krijgen we, met kronkelige, dik aangezette zwarte lijnen die drukte en woeligheid suggereren. Maar Janssen kan zijn kleurenpalet net zo goed killer laten worden wanneer het verhaal daar om vraagt.

Uitgegeven in een dik boek — het telt meer dan driehonderd pagina’s — neemt Janssen de tijd die hem gegund wordt om het verhaal te vertellen. Met nauwelijks een paar prentjes per pagina, kan hij de ruimte benutten voor zijn zinnelijke, spetterende tekeningen. Wulps kronkelen de vrouwen, de mannen lopen geil hun pik achterna, en alles ademt de drukkende hitte van de brousse uit. In dat alles lijkt Bakamé de enige die het in al zijn listigheid en doortraptheid nog een beetje rationeel aanpakt. Maar ondanks de titel is dit niet zijn verhaal. Hij speelt slechts een bijrol, want emotie is zoveel meer entertainend.

Het woord voor De wraak van Bakamé is “exuberant”. In verhaal en tekeningen is het op alle vlakken een aanstekelijke wellustigheid. Het teken- en vertelplezier spat van de pagina’s, een beetje zoals ook Afrikaanse muziek kan overvloeien van energie. Janssen en van Oudheusden lijken rechtstreeks een lijntje met dat soort zwarte ziel te hebben. Dat het hen nog veel strips mag opleveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 4 =