Hangar 84 (Devroe & Van Oudheusden)

Na een jarenlange aanloop is er nu een eerste album van Lode Devroe. In Hangar 84 komt zijn voorliefde voor retro-SF uitgebreid aan bod.

De tekeningen van Lode Devroe hebben ondertussen al bekendheid verworven bij een ruim publiek. Hij maakt immers al vele jaren illustraties voor de bekendste weekbladen en ook zijn korte stripverhalen zijn zeer verspreid gepubliceerd. Hangar 84 is echter ’s mans eerste echte stripalbum. De kleine uitgeverij Sherpa brengt het album, op een scenario van Pieter Van Oudheusden, uit in een mooie harde kaft en op liggend formaat. Ook het Vlaams Fonds voor de Letteren droeg een steentje bij aan de totstandkoming van dit debuut.

In hangar 84 van de luchtmachtbasis van Roswell in de Verenigde Staten gebeurden in 1951 vreemde dingen. Met als basis de bekende verhalen over het plaatsje Roswell en de vermeende verschijningen van buitenaards leven, verweven Devroe en Van Oudheusden de historische gegevens met de legendevorming en voegen ze daar terloops nog een stevige scheut fantasie aan toe. Zo gaan ze in dit album uit van een wereld waarin de buitenaardse wezens die in Roswell landden de wereldgeschiedenis sindsdien in sterke mate bepaald hebben.

Hangar 84 is een perfecte staalkaart van Lode Devroes stijl. Zijn expressieve, maar ook wat statische tekeningen zijn geen toonbeeld van leesbaarheid. De verschillende tekeningen op de pagina blijven zo soms te veel op zich staande illustraties waarbij de pagina geen geheel wordt van een beeldenvertelling. Anderzijds beschikt Devroe over een heel persoonlijke manier van tekenen, die perfect aansluit bij zijn voorliefde voor retrovormen en sciencefiction.

Met Pieter Van Oudheusden heeft Devroe een ervaren kompaan gevonden voor het uitwerken van zijn hersenspinsels. De afgelopen jaren heeft Van Oudheusden met zowat elke beginnende Vlaamse striptekenaar een verhaal of album gemaakt. Hij slaagt er dus blijkbaar in om jonge talenten te begeleiden bij het omvormen van hun ideeën tot een echt scenario voor een strip. In Hangar 84 is hij daarin bijzonder goed geslaagd. Het verhaal blijft boeien en het spel tussen realiteit en fantasie wordt tot de laatste pagina gespeeld.

Hangar 84 is alleszins een bijzonder stripalbum. De samenwerking met Pieter Van Oudheusden en uitgeverij Sherpa heeft Lode Devroe ertoe gebracht een album te publiceren dat tegelijk recht doet aan zijn eigenzinnige grafiek en anderzijds ook een boeiend verhaal bevat. Deze lang uitgestelde kennismaking met het langere werk van Devroe doet alleszins uitkijken naar meer. Dat hoeft zeker geen tien jaar meer te duren.

Devroe

recent

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

verwant

De wraak van Bakamé (Jeroen Janssen & Pieter van Oudheusden)

Zeven jaar geleden stelden striptekenaar Jeroen Janssen en scenarist...

De Grote Toveraar 1 :: De Kruisweg van Mpyisi (Jeroen Janssen & Pieter van Oudheusden)

Het blijft ploeteren en timmeren aan de weg voor...

Bakamé (Janssen & van Oudheusden)

De Rwandese genocide kreeg striptekenaar Jeroen Janssen dan wel...

Klaarlichte Nacht (Janssen & Van Oudheusden)

Op cartoonisten als Kim en Nix na zijn er...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in