Bijgedachten (Asker)

Bijgedachten is een curieus debuut. In onopvallend zwart-wit stapt Niklas Asker de stripwereld binnen. Deze strip verdient dringend een groter publiek, bij deze onze bijdrage.

Ter gelegenheid van het stripfestival in Haarlem doet de kleine uitgeverij Sherpa elke keer een extra inspanning met een hele reeks nieuwe uitgaven. Zo is Bijgedachten een van deze nieuwe worpen bij de editie van 2010. De Zweed Niklas Asker bracht zijn debuut vorig jaar al uit in het Engels bij het Amerikaanse Top Shelf. Nu is Sherpa er als eerste in Europa bij om Askers opmerkelijke album te vertalen. Op slechts 78 pagina’s maakt hij van Bijgedachten een rollercoaster waarin twee verhaallijnen elkaar eindeloos lijken te kruisen.

John is fotograaf en ontmoet op de Londense luchthaven Heathrow Jess, die bezig is aan een eerste boek. Johns relatie met rockster Sofia lijkt op een dood spoor beland door de compleet verschillende levensstijlen die beiden er op na houden. Ook Jess en Chloe leven in de schijnbaar terminale fase van hun relatie. De ontmoeting op de luchthaven zet John en Jess aan het denken. Ze overdenken allebei de afgelopen jaren en komen zo tot een logische conclusie. Met dit simpele en weinig uitdagende gegeven zet Niklas Asker toch een glansrijk scenario neer dat door de ingenieuze compositie het maximum haalt uit het gegeven en het zelfs optilt tot een hoger niveau. De levens van de hoofdpersonages verstrengelen en sleuren de lezer mee.

Het vrij klassieke realisme van Askers tekenwerk zal wellicht weinigen bijblijven. Recent zagen we in de vertaling van het schitterende Y: The Last Man ook vele matige reacties die gebaseerd waren op de gelijkaardige tekeningen van Pia Guerra. Toch staat Niklas Asker wat ons betreft nog een trap hoger, door het expressieve gebruik van grote witte en zwarte vlakken. Hij besteedt ook meer aandacht aan de atmosfeer door details in de decors. Londen wordt meer dan een toevallige locatie.

Na dit debuut is het al een tijdje stil rond nieuw stripwerk van de jonge Zweed. Via zijn blog kondigt hij wel aan dat het werk aan een nieuw boek City of Ember toch stilaan op gang komt. Bijgedachten dreigt snel tussen de plooien van de commerciële lawine te vallen, terwijl het album bijzonder leesbaar is en zeker een ruim publiek verdient. Bijgedachten is wat ons betreft één van de beste internationale debuten van de afgelopen jaren. Sherpa brengt het boek overigens aan een betaalbare prijs op de markt. Laat dat dus geen belemmering zijn bij het volgende bezoek aan de winkel.

Asker
http://www.sherpa.nu
http://www.sherpa.nu

recent

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Woods jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

Roncha :: Fleecedekentje Thuglife

Berichtje aan alle rappers van België: goed bezig. Onze...

The Gentlemen – Seizoen 1

De serie The Gentlemen was een paar jaar geleden...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in