Gayngs :: Relayted

De muziek waar je mee opgroeit, blijft je voor altijd bij. Voor al wie in zijn puberjaren bands als 10cc, Steely Dan en Hall & Oats definitief in zijn hart sloot en nog een laatste maal nostalgisch wil rondwaren in de tachtiger jaren is hier nu Relayted.

Vergeef ons het openrijten van oude liefdeswonden, maar voor we verdergaan, is het van essentieel belang dat je The Original Soundtrack van 10cc uit je platenkast opvist; het nummer “I’m Not In Love” in het bijzonder. Daar vallen immers de fundamenten van deze Relayted op terug te vinden.

Nu dit achter de rug is, is het misschien geen slecht idee om Gayngs kort even voor te stellen. Alles begon enige tijd geleden toen Amerikaans producer Ryan Olson het plan opvatte om een resem songs geïnspireerd op 10cc’s “I’m Not In Love” op een schijfje te persen. Wat oorspronkelijk begon als een samenwerking met Zack Coulter en Adam Hurburt (beiden Solid Ground) mondde uit in een indrukwekkend project waaraan maar liefst 25 artiesten deelnamen. Onder deze artiesten bevinden zich ondermeer Justin Vernon (Bon Iver), Andrew Bird, en leden van Megafaun en Rhymesayers: niet meteen de minste namen. Dit gevarieerd indiecollectief onder leiding van Ryan Olson is thuis op zowat alle vlakken, van elektronische muziek over r&b en jazz tot funk. Dit alles leidt ertoe dat Relayted een eigentijds en gevarieerd album is geworden, zonder haar wortels in de jaren tachtig daarbij te verloochenen.

Wie dacht dat zo’n oversized project enkel maar uit de hand kon lopen, heeft het bij het verkeerde eind. Ryan Olson weet de touwtjes erg goed in handen te houden. Hij laat alle artiesten voldoende ruimte om hun eigen stempel op de songs te drukken en heeft daarbij een bijna onnavolgbaar oog voor detail. Alle nummers werden in een gelijk tempo opgenomen. Elke minuut worden er exact 69 beats op u losgelaten, wat resulteert in een erg laid back en sexy geluid dat op geniale wijze indierock met elementen uit de jaren tachtig weet te vermengen.

Al van bij het openingsnummer “The Gaudy Side Of Town” lijkt de wereld in slow motion aan ons voorbij te trekken. Dat wordt er niet beter op naarmate het album vordert. “Faded High” is ontegensprekelijk geworteld in New Wave en wordt gevolgd door het met soul-jazz overgoten “Ride”. De nummers volgen elkaar in ijltempo op en gaan geen moment vervelen. Deze keer poppy, dan weer psychedelisch, vervolgens groovy, maar vooral op geen enkel moment vast te pinnen, schuifelt Relayted zelfzeker voorbij.

Wacht. Waarom moesten we die 10cc nu terug uit de kast halen? Juist ja, daar putte Olson, de stuwende kracht achter deze plaat, zijn inspiratie uit. Na “I’m Not In Love” een keertje te veel beluisterd te hebben, verzamelde hij dit muzikaal allegaartje om zich heen om tot deze plaat te komen. Meer dan een ode aan 10cc, is het een zoektocht vol overlappingen die aangeeft dat muziek uit de jaren tachtig de tand des tijds goed doorstaan heeft en ook vandaag nog brandend actueel kan zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 + vijf =