Balthazar :: “Ongeëffende paden bewandelen, dat is ons doel”

Net wanneer je denkt het nu allemaal wel gehoord te hebben, komt daar Balthazar om de hoek kijken. Hun debuutplaat Applause brengt een verrassend frisse en vernieuwende sound. “Als je doet wat iemand anders je al voordeed, heeft je plaat geen enkel bestaansrecht.”

Frontman Maarten Devoldere en gitarist Jinte Deprez, het creatieve brein achter Balthazar, hebben het ontzettend druk. Maandag vond de releaseshow van hun nieuwe album plaats in de AB. Wanneer we hen treffen, zijn ze druk in de weer. Of ze even tijd hebben voor een interview? Natuurlijk, maar dan moeten we wel even wachten, er staan nog enkele andere journalisten aan te schuiven. Sinds hun debuutalbum Applause in de winkelrekken ligt, wil plots iedereen de jonge Kortrijkzanen spreken. Niet erg, wij hebben tijd.

enola: Er heerste de voorbij dagen wat onduidelijkheid. Overal werd aangekondigd dat jullie gingen touren in Zuid-Afrika, maar zondag werden jullie gespot op Humo’s Rock Rally.
Devoldere: “Zuid-Afrika was het oorspronkelijke plan. Ik vind het zelf ook een spijtige zaak maar het leek ons verstandiger de reis even uit te stellen tot na de release van onze plaat. Nu, we zijn vast van plan er in de toekomst nog eens heen te gaan. We speelden er vorige zomer op een festival en dat is ons erg goed bevallen.”
Deprez: “We zijn een drietal weken geleden wel naar Canada geweest.”

enola: En hoe was dat?
Deprez: “Regenachtig!”
Devoldere: “Vree sjiek! Dat waren natuurlijk geen mega-events, zo bekend zijn we nog niet. Wel hebben we er heel wat bijgeleerd en zijn we er enkele interessante mensen uit de muziekwereld tegen het lijf gelopen. Contacten leggen is erg belangrijk voor beginnende bands als wij.”
Deprez: “Ik hou ook van de afwisseling als je in het buitenland bent. De ene avond stonden we tussen allemaal Canadese bands, de andere tussen allemaal Europese. Op voorhand weet je nooit wat er komt, dat maakt het allemaal des te spannender.”

enola: Is het niet wat vroeg om al naar het buitenland te trekken? Jullie hebben, laten we eerlijk zijn, in België nog bijna niets bereikt.
Devoldere: “Volgens mij kan je niet vroeg genoeg naar het buitenland gaan. België is een erg klein land en voor je het zelf goed en wel beseft, sta je aan de top. Overal waar je komt, word je in de watten gelegd. Je wordt bij wijze van spreken met een limousine rondgevoerd en krijgt niets anders dan champagne voorgeschoteld. Dat is een scenario dat wij absoluut willen vermijden. De stap naar het buitenland maken, werkt enorm motiverend. Daar krijg je enkel ne boterham met choco en moet je weer helemaal van nul beginnen.”
Deprez: “Alert blijven, daar gaat het om. We spelen nu al een tijdje in het buitenland en sommige mensen verwijten ons dan ook dat we het te groots zien, dat we onszelf overschatten. Laat ons duidelijk zijn: wij werden daar telkens zelf voor gevraagd. Het is niet zo dat we gaan bedelen om in het buitenland te mógen optreden. Maar als de kans zich voordoet, dan grijpen we die natuurlijk met beide handen.”

enola: Jullie reizen graag en het buitenland lijkt jullie wel aan te spreken. Is het ook daarom dat jullie naar Noorwegen trokken om het nieuwe album te mixen? Of was dat eerder uit professionele overwegingen?
Devoldere: “We proberen beide te combineren. De bedoeling was om eens helemaal afgesloten te zijn van de wereld, weg van het dagdagelijkse. Het is helemaal anders als je aan dat album gaat werken tussen de bergen en de zee dan als je overdag in de studio zit en ’s avonds bij je lief gaat slapen.”
Deprez: “Door naar Noorwegen te trekken, konden we ons twee weken volledig op het nieuwe album concentreren. In België was dat nooit mogelijk geweest.”

enola: Vorige week speelden jullie een thuismatch in Kortrijk, de stad waar het allemaal begon. Was dat speciaal?
Devoldere: “Ik vond het vooral vreselijk ambetant. Iedereen kent ons in Kortrijk en dan verwachten ze ook allemaal dat je er eventjes e klappeke mee gaat doen.”

enola: De tol van de roem…
Deprez: “Ja, maar anderzijds is dat ook wel tof natuurlijk, al die aandacht. Wat ik gek vind, is dat toen we begonnen als band, we iets hadden van “Waauw, De Kreun, amaai!”. Dat leek voor ons echt het hoogst haalbare. En nu, amper vier jaar later, voelt het als thuiskomen. Ik voel mij er erg op mijn gemak. Maandag had ik heel wat meer zenuwen.”

enola: Toen stelden jullie het nieuwe album voor…
Devoldere: “… in een uitverkochte AB! Stel je voor!”
Deprez: “Dat was de eerste show die echt helemaal om ons draaide. Dat mensen een ticket hebben gekocht enkel en alleen om ons aan het werk te zien, ik kan het haast niet geloven. Het was onze avond en we mochten onze fans niet teleurstellen. Was het slecht, dan was dat volledig onze schuld en niet die van iemand anders.”
Devoldere: “Maar ondanks die grote druk is het wel supertof geworden hoor! We hadden dan ook een knaller van een voorprogramma weten te versieren. De Horny Housekeepers heten ze, vrienden uit Gent.”
Deprez: “Die maken geflipte muziek. Ik kan het met geen ander woord omschrijven. Enorm chaotisch. En het goede is: na een half uur ben je het zo beu dat je helemaal klaar bent voor de pop van Balthazar.” (lacht)

enola: Humo’s Rock Rally zal voor jullie altijd wel speciaal blijven. In 2006 betekende de publieksprijs jullie doorbraak. Wat vonden jullie van de voorbije editie?
Devoldere: “School Is Cool was vree straf. Ze staken er met kop en schouders bovenuit en speelden de concurrentie gewoon naar huis. Niet dat de rest slecht was, verre van. School Is Cool was gewoon bèregoe.”
Deprez: “Onze drummer speelt ook bij Amatorski, dus waren we ook wel een beetje fan van die band.”

enola: Is het Balthazar van nu nog te vergelijken met dat van 2006?
Deprez: “Totáál niet. Het is helemaal anders. Op alle vlakken.”
Devoldere: “Onze twee singles, “Bathroom Lovin’ Situations” en “This Is A Flirt”, die hebben we gewoon moeten schrappen. Die nummers pasten niet meer op het nieuwe album. Dat vergt in eerste instantie misschien wel wat lef maar we zijn erg tevreden dat we het gedaan hebben.”
Deprez: “In vergelijking met het oudere werk is er zowel qua tekst, qua sound als qua songwriting een heleboel veranderd. Die twee hits, dat is een compleet andere Balthazar. Een Balthazar waarmee we nu niets meer van doen hebben.”

enola: Een debuutplaat is altijd spannend afwachten. Hoe waren de eerste reacties?
Devoldere: “Overwegend positief, vooral de kranten. En ook in Nederland kregen we enkele erg goede reviews.”
Deprez: “Er zaten natuurlijk ook een paar minder enthousiaste recensies tussen, maar dan denk ik “komaan, luister nog eens!”

enola: Negatieve reacties raken jullie niet?
Deprez: “Op voorhand had ik gedacht dat die negatieve reacties mij harder zouden kwetsen. Wie aan Applause raakt, raakt tenslotte ook aan mij. Maar nu het zo ver is, moet ik bekennen dat ik er goed mee om kan. Ik heb eerder kritiek op de recensent dan op mezelf. Misschien wel arrogant, maar we zijn gewoon overtuigd van waar we mee bezig zijn. We zijn erg zelfzeker over de plaat. Het is helemaal geworden wat we ervan verwacht hadden.”
Devoldere: “Je kan ook nooit voor iedereen goed doen. Wie dat wil, die gaat mee in ons verhaal. En wie het allemaal maar niets vindt, die moet het album maar aan zich voorbij laten gaan. Het is te nemen of te laten, mekkeren heeft geen zin.”

enola: Het geluid op Applause klinkt erg vertrouwd, maar toch is het enorm moeilijk om het aan een andere band te linken. Hoe zouden jullie zelf jullie muziek omschrijven?
Deprez: “Ons doel was om iets nieuws te maken, iets unieks, zonder daarbij in de experimentele marge te verzeilen. We wilden vooral niet verder bouwen op de rug van iets wat al eens eerder gedaan was. Dat was ons hele opzet. Als je doet wat iemand anders je al voordeed, heeft je plaat geen enkel bestaansrecht.”
Devoldere: “Ongeëffende paden bewandelen, dat is ons doel.”

enola: Jullie halen toch érgens inspiratie vandaan?
Devoldere: “Dat kunnen we niet ontkennen, maar we zijn zeker niet bewust gaan imiteren.”
Deprez: “Integendeel zelfs. We zijn net bewust niét gaan imiteren.”

enola: De albumtitel Applause klinkt wat pretentieus. Welke betekenis zit er achter?
Devoldere: “Applause is gewoon een erg krachtig woord, veel meer moet je daar niet achter zoeken. Het bekt ook gewoon goed.”

enola: Wie het album koopt, merkt meteen dat een lied voor jullie meer is dan alleen de muziek. Op de binnenkant van de hoes staan alle songteksten afgedrukt. Een must?
Devoldere: “Ja, zeker en vast. We hebben erg lang aan de teksten gewerkt en ze horen ook echt bij de nummers, dus vonden we dat we ze er zeker bij moesten geven.”
Deprez: “We wilden aantonen dat een lied meer is dan de melodie alleen. We hebben lang gewerkt aan de teksten, precies omdat ze zo’n belangrijk deel van een nummer uitmaken. Als je de tekst er niet bij hebt, dan heb je in feite maar een halve song.”

enola: Jullie twee schrijven de songs en nemen samen ook alle beslissingen binnen de groep. Leidt dat niet tot wrevel met de andere bandleden?
Devoldere: “Nee. Dat is in het verleden een beetje zo gegroeid en we hebben daar ook duidelijke afspraken over gemaakt. Patricia, Simon en Christophe, ze maken alle drie evenveel deel uit van Balthazar als wij. Wel is het zo dat Jinte en ik Balthazar zien als ons kindje en ons er dan ook volledig op focussen. We zijn er fulltime mee bezig. De anderen spelen ook nog bij andere groepjes. Voor hen is Balthazar niet de hoogste prioriteit.”

enola: Rest er dan wel voldoende tijd om te repeteren?
Devoldere: “We repeteren momenteel nog te weinig. Anderzijds treden we dan wel weer vaak op, wat ook een vorm van repeteren is. Plus, we hebben het geluk om met vijf goede muzikanten samen te spelen waardoor alles wel op zijn pootjes valt.”

enola: Valt jullie drukke leventje makkelijk te combineren met school?
Devoldere: “Ja, omdat we muziek studeren. Het is dan misschien wel geleden van Nieuwjaar dat we nog naar de les zijn geweest, echt erg is dat niet.”
Deprez: “Komaan, dat is wel erg. We zijn waarschijnlijk de slechtste studenten die men zich kan inbeelden.”
Devoldere: “Welnee, we zijn toch ook constant met muziek bezig?”
Deprez: “Oké, ik overdrijf misschien wat. Het is alsof je op de unief voor dokter leert, terwijl je eigenlijk al dokter bent. Of toch minstens in een ziekenhuis werkt.”

enola: De komende weken en maanden zullen jullie vooral veel optreden. Al plannen voor daarna?
Deprez: “Nieuwe nummers schrijven!”
Devoldere: “We zullen heel snel een nieuwe cd maken. Of die in de lijn van Applause zal liggen, valt nog af te wachten. We laten de dingen gewoon hun beloop en zien wel wat het wordt.”
Deprez: “Ik vind dat ons debuut nog niet af is met deze ene plaat. We hebben nog zo veel meer te vertellen en zitten boordevol nieuwe ideeën. Het is geen doodlopend straatje.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

14 + een =