Misschien / Nooit (Spaey & Legendre)

De combinatie van jonge ambitie en ervaren meesterschap werpt zijn vruchten af. Dit dubbelalbum bulkt van de kwaliteit en Kristof Spaey blijft lonken naar een Amerikaanse doorbraak.

Laura Dupin is een wat naïef meisje dat in een grootstad haar weg zoekt als fotografe. Haar weg kruist die van Egon Angleton, een mysterieuze man voor wie Laura meteen een fascinatie voelt. Via Egons zus komt Laura terecht in Egons leven en zo verstrengelen beide levens zich steeds inniger. In het eerste deel van deze trilogie, Misschien, volgen we de gedachten van Laura, terwijl het tweede verhaal, Nooit, Egons standpunt kiest. Beide worden in één album gebonden. We lazen de verhalen meteen na elkaar waardoor het spel met de parallellen en gezichtspunten extra goed uit de verf komt. In het derde deel Ooit zal het verhaal afgerond worden.

Voor zijn derde project koos Kristof Spaey opnieuw een andere scenarist. Na David Safier (Hoop) en Steven Dupré (een deel van Façade) klopte hij nu aan bij Marc Legendre, de bedenker van het legendarische Biebel en maker van graphic novels als Verder en Wachten op een Eiland. Legendre kiest voor een strakke plot waarin de spanning van deze polar volledig tot zijn recht komt. Het vertellen van één verhaal vanuit verschillende standpunten is een beproefde techniek, maar in Misschien / Nooit wordt deze vakkundig uitgewerkt. De lezer krijgt nieuwe invalshoeken en ziet zich voortdurend op het verkeerde been gezet.

In de stal van Vlaamse stripauteurs mogen we Kristof Spaey zeker als de meest Amerikaanse van de bende beschouwen. Al van bij zijn eerste project Hoop toonde hij een grote affiniteit met de comic scene van over de plas. Zijn strakke tekeningen met veel ruimte voor schaduwspel tonen ook die zin voor atmosfeer en tonen in een oogopslag waar het verhaal heen wil. Hier en daar acteren zijn figuren nog wat onhandig in hun decor en blijft het wat houterig, maar met dit nieuwe album zet hij alweer een serieuze stap vooruit. In een thriller als deze met slechts een handvol personages die de spanning moeten oproepen en onderhouden, slaagt hij er goed in om de vele nuances uit te beelden in hun houdingen en gelaatsuitdrukkingen.

Na dit dubbelalbum volgt nog het afsluitende deel Ooit. Misschien / Nooit lijkt ons alvast een mooi visitekaartje om af te geven aan Amerikaanse uitgeverijen. Het is overigens onbegrijpelijk dat bij albums als deze geen enkele grote uitgeverij enthousiast opspringt. Commercieel is het een berekende gok met de grote naam Legendre aan het stuur. Toch is het het moedige Oogachtend dat weer een nieuwe pluim op de hoed mag steken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twaalf − vier =