Het volle leven (Bezian)

In 1988 verscheen Dodendans bij uitgeverij Blitz. Meer dan twintig jaar later krijgt Bézian eindelijk een nieuw album op zijn naam. Het volle leven is door zijn lichtvoetigheid een atypische Bézian.

Frédéric Bézian is, net als Etienne Schréder en Antonio Cossu, een gevestigde naam in de stripwereld die ondanks zijn ervaring en gewaardeerde werk tot nu toe nog niet veel succes kende. In 1984 debuteerde hij in het Nederlands met Eeuwwisseling bij Magic Strip, terwijl Blitz in 1988 een vertaling bracht van de kortverhalenbundel Dodendans. Nadien werd het angstwekkend stil. Door zijn complexe en donkere verhalen bleef de aandacht van het grote publiek uit. Bézain bleef in het Frans echter voortdurend actief en bouwde zo aan een sterk en uitgebreid oeuvre in de marge van de mainstream. Nu plaatst Sherpa hem opnieuw in het midden van de belangstelling met een vertaling van zijn naar eigen zeggen lichtste werk, Het volle leven.

Deze verzameling van korte schetsen haalt het scherpste in Bézian naar boven. Hij bewerkt er gesprekken en toevallige gebeurtenissen uit zijn omgeving tot stukjes die de mens onveranderlijk in zijn hemd zetten. Tegelijk voert hij ook regelmatig zichzelf op als gast op signeersessies waar bitter weinig plezier te halen valt. Zijn bitterzoete aanvaringen met “fans” behoren tot de leukste van het hele boek. Het is een combinatie van dagboekaantekeningen en gagstrips die goed werkt, vooral dankzij de elegante pentekeningen en de aparte inkleuring.

In een van de strips bekent het tekenaarspersonage dat hij het jammer vindt dat hij het ongedwongene van een Sfar of De Crécy niet kan behouden in zijn afgewerkte tekeningen. Zelf vinden we dat hij daar toch redelijk goed in slaagt. Voor ons was Het volle leven een eerste kennismaking met Bézians werk. Hij positioneert zich met een geheel eigen stijl naast andere dagboektekenaars als Lewis Trondheim of Joann Sfar. Bézian behoudt wel meer die afstand en houdt zijn strips al dan niet bewust heel wat koeler en afstandelijker. Soms schemert er zelfs een zweem van arrogantie door zijn anekdotische vertellingen.

Op de flapteksten van Het volle leven toont de uitgeverij duidelijk haar voornemen om het niet bij deze ene Bézian te laten in haar fonds. Het is zeker en vast een aangename kennismaking met een getalenteerd auteur. Wij staan alvast te trappelen om kennis te maken met een album dat gerust wat meer representatief voor zijn werk mag zijn.

Bezian
http://www.sherpa.nu
http://www.sherpa.nu

recent

¥$ :: Vultures 1

Doorheen zijn hele carrière zijn twee elementen altijd dominant...

Talk Show

27 maart 2024Botanique, Brussel

Eind jaren tachtig sloegen alle rockers plots aan het...

Arthur The King

Uitgerekend in de week dat Joe Camp – de...

Hors-saison

Met zijn sociaal bewogen films past Stéphane Brizé binnen...

Froukje

24 maart 2024Ancienne Belgique, Brussel

Van een blitzcarrière gesproken: een krappe drie jaar geleden...

aanraders

Maxim Osipov :: Kilometer 101

Dat zelfs op al onschadelijk gemaakte dissidentie nog steeds...

Olga Tokarczuk :: Empusion

Weg met de achterflap! Hoewel het iedereen vrij staat...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in