Een Paar Dagen Samen (Montgermont & Alcante)

Met een onverwacht diepmenselijk album zet scenarist Alcante alle criticasters een hak. Fanny Montgermont voorziet dit persoonlijke verhaal van sobere tekeningen. Vrije Vlucht bewijst opnieuw haar relevantie.

Xavier is een jonge bedrijfsleider die het leven neemt zoals het hem uitkomt. Hij scharrelt wat rond en heeft nu en dan een vluchtige relatie. Tot hij een telefoontje krijgt van een ex uit het verleden. Zij blijkt een zoon te hebben, meerbepaald Xaviers zoon. Zelf lijdt ze al een tijd aan kanker en ze vraagt Xavier dan ook om er te zijn voor Julius, wanneer zij het niet meer kan. Julius blijkt bovendien een progeria-patiënt. Xavier heeft het dus erg moeilijk met deze haarspeldbocht in zijn leven. We zitten op de eerste rij in deze rit van tegengestelde emoties en belangrijke veranderingen.

Alcante is het pseudoniem van Didier Swysen. Hij vestigde zijn naam met de reeks Pandora Box, waarvoor ook onze eigen Steven Dupré een deel tekende. Sindsdien lanceerde hij ook nog de bovennatuurlijk detective Jason Brice met Milan Jovanovic. Toch is Een Paar Dagen Samen voor ons Alcantes echte openbaring als een verhalenverteller pur sang. In zijn eerdere werk bleef hij nogal slaafs de klassieke en platgetreden paden van de avonturenstrip bewandelen. Het gevolg was dan ook dat zijn albums niet opvielen tussen de massa aan nieuwe strips. In dit Vrije Vlucht-album heeft hij ten volle gebruik gemaakt van de vrijheid die die collectie hem bood. Een Paar Dagen Samen is ontroerend en ontwapenend, maar bovenaal uiterst leesbaar.

Met Fanny Montgermont heeft Alcante daarenboven een compagnon de route gevonden wiens sobere en verstilde tekenwerk perfect de emoties van de personages aan het papier toevertrouwt. Een Paar Dagen Samen is nog maar haar derde stripalbum, maar wij merkten alvast nergens de koudwatervrees van een beginnend tekenaar. Nochtans won ze met haar debuut Elle (niet vertaald) meteen een aanmoedigingsprijs, wat de druk op haar schouders niet zal verlaagd hebben. Ze heeft het album bovendien voorzien van een schilderachtig kleurenpalet, ver van de felle computerkleuren die veel strips tegenwoordig teisteren.

Met Een Paar Dagen Samen brengt Dupuis eindelijk nog eens een voltreffer uit in haar prestigieuze Vrije Vlucht-collectie. Na verschillende verdienstelijke albums die vergleden in de middelmatigheid greep dit album ons meteen bij het nekvel en liet het met moeite los na het omslaan van de laatste bladzijde. Een Paar Dagen Samen wordt zeker en vast één van de beste stripverhalen van 2009 in vele eindejaarslijstjes. Daar durven we geld op inzetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × twee =