Kiki van Montparnasse (Catel & Bocquet)

Aan ambitie geen gebrek bij Catel en José-Louis Bocquet. Hun Kiki van Montparnasse is een stevige graphic novel geworden. Hun combinatie van biografie en tijdsbeeld werkt wonderwel.

Kiki van Montparnasse was de roepnaam van Alice Prin. In dit stripalbum vertellen de auteurs haar levensverhaal. Ze gaan daarbij van begin tot eind en focussen zich vooral op de periode waarin ze een relatie had met kunstenaar Man Ray. In haar leven blijft vooral die evolutie van onschuldig plattelandsmeisje tot zelfbewuste artistieke muze hangen. Bocquets scenario verwerkt die groei heel overtuigend. De meer dan 400 pagina’s bieden hem natuurlijk ook meer dan voldoende ruimte hiervoor. Steeds vindt hij het goede evenwicht tussen het kleurrijke personage Kiki en de persoon Alice Prin.

In de recente geschiedenis van het Europese beeldverhaal speelt José-Louis Bocquet geen onverdienstelijke rol. Naast scenario’s voor albums als Kaliber 38 of De avonturen van Hergé (beide samen met Fromental) is hij ook al enkele jaren verantwoordelijk voor de collectie Vrije Vlucht bij Dupuis. Hij hangt in Kiki van Montparnasse elk hoofdstuk op aan een locatie waar Kiki indertijd verbleef. Hij vermijdt zo een al te slaafse chronologie die nogal wat biografische strips ontsiert.

De samenwerking met tekenares Catel Muller geeft vonken. Bocquet wisselt voortdurend tussen menselijke, platvloerse, filosofische en doodgewoon grappige scènes. Catel kwijt zich telkens bijzonder stijlvol van haar taak en maakt van Kiki van Montparnasse ook een strip die bijzonder mooi is om naar te kijken. Zeker de liefhebbers van het zwart-witwerk genre Craig Thompson of Marjane Satrapi, zullen smullen van Catels pagina’s. Sinds het begin van de jaren ’90 maakte ze steeds meer naam als illustratrice van kinder- en jeugdboeken in Frankrijk. In 2000 begint ze met Lucie aan een eerste stripreeks, op scenario van Véronique Grisseaux. Kiki van Montparnasse is echter haar echte doorbraak met tal van prijzen en evenveel vertalingen over de hele wereldbol. De levendige en kleurrijke aanpak van Kiki’s leven spreekt duidelijk een groot publiek aan. Ondertussen werkt Catel met Bocquet aan een nieuwe biografische roman van een andere grote dame uit de geschiedenis. Tussendoor tekende ze ook nog een nieuw deel in de reeks Léo et Léa van haar goede vriendin Véronique Grisseaux.

Kiki van Montparnasse toont nog maar eens de goede smaak van uitgeverij Oog & Blik die in de literaire uitgeverij De Bezige Bij een waardige partner gevonden heeft om haar ambitieuze uitgaven ook in de komende jaren in de winkel te krijgen. Het album draagt een stevig prijskaartje, maar zowel de inhoud als de prachtige uitgave maken dit album zijn geld meer dan waard.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

tien + 18 =