Commerciele zelfmoord voor toman?

Het is lang stil geweest rond tomàn, maar daar zal deze lente een eind komen. Op 20 april verschijnt hun derde, en voorlopig titelloze, album en het belooft een moeilijke dobber om te kraken te worden. De groep kondigt aan geen "liedjes" te hebben geschreven, maar één stuk van om en bij de veertig minuten, dat — hou u vast — een verhaal moet vertellen.

tomàn, dat waren toch Vlaamse postrockers, niet? Ga weg: dat woord willen ze bij de West-Vlaamse/Gentse band niet meer horen. En was tweede plaat Perhaps We Should Have Smoked The Salmon Fist al een fikse stap weg in die richting, dan gaat het op de derde helemaal vreemde richtingen uit.

Het laatste wat de plaat immers mocht bevatten, waren "liedjes". Niets zo hapklaar op die nog altijd naamloze plaat; het zal gaan om één lang muziekstuk van in de veertig minuten dat een bepaald verhaal moet vertellen. Ook nu weer figureren beren en vissen in de hoofdrol van wat een tijdloze sprookje moet worden. Het artwork én de liveset zal het verhaal duidelijk maken.>/p>

"We waren nochtans aan die derde plaat begonnen met het idee een echte popplaat te maken", zegt drummer Lode. "We wilden iets maken dat meer open stond voor het publiek. Maar na enkele nummers hadden we het gevoel dat het niet goed zat. We hebben toen tabula rasa gemaakt en zijn van nul herbegonnen. Gaandeweg besloten we om geen afgeronde stukken te schrijven, maar alles aan elkaar te breien door steeds maar door te spelen."

Hoe dat dan moet klinken? "Nog steeds als tomàn, denk ik. Er zitten zachte en harde stukken in, nu eens wat Pinbackachtige momenten dan doet het weer denken aan Battles hoorde ik,… Uiteindelijk besloten we bij de muziek een verhaal te verzinnen dat het een geheel maakte. Maar neem dat niet te serieus; er zit nog altijd veel humor in: we blijven tomàn. Een conceptplaat zou ik het niet noemen, aangezien we niet van een vooropgezet plan zijn vertrokken."

Commerciele zelfmoord of moedige muzikale zet? Dat zal blijken op 20 april, of later deze lente wanneer de groep de plaat ook integraal op de planken zal voorstellen. Wie fan was van de songs van Catching A Grizzly Bear, Lesson One of Perhaps We Should Have Smoked The Salmon First legt beter die platen nog eens op echter; de groep heeft zich voorgenomen dat materiaal niet meer te spelen.

Reageren op dit nieuwsbericht? Dat kan op ons forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × vier =