Hostile 1 :: Impact (Henrichon & Runberg)

Politieke en economische intriges in 2107, dat is het uitgangspunt van de nieuwe reeks Hostile. Voorlopig houden we ons enthousiasme echter nog wat in toom.

In een geheel vertekende wereld bezit de firma Drontech een grote vestiging in China. Wanneer zij besluiten die vestiging met al zijn werkgelegenheid te doen verdwijnen, komen de werknemers in opstand en gijzelen ze de bedrijfsleiding van Drontech. Daarop worden Helen en haar team van huurlingen ingeschakeld om hen te gaan bevrijden, weg van de camera’s en de pers. Het spreekt voor zich dat de missie uit de hand loopt en uitmondt in een veel groter avontuur.

Tekenaar van dienst voor dit vierluik is de Canadees Niko Henrichon, die eerder internationaal erkenning kreeg voor zijn tekenwerk voor Pride of Baghdad, op scenario van Brian K. Vaughan (Y The Last Man, Lost). Hostile is zijn eerste strip voor een Europese uitgeverij. Het lijkt alsof hij voor dit eerste deel best wat meer tijd had mogen krijgen, want halfweg het album verglijden de tekeningen naar ruwe, ingekleurde schetsen. Dat is bijzonder jammer, want het eerste deel is echt schitterend getekend en ingekleurd. Henrichon tilt het verhaal naar een hoger niveau, en dan is zo’n contrast met het tweede deel dubbel jammer.

Toch levert Sylvain Runberg met Hostile alweer een knap staaltje van vakmanschap af. Verrassen doet Hostile niet, maar het album leest aan een sneltreinvaart en we worden meteen vanaf de eerste bladzijde stevig het verhaal in getrokken. Runberg bouwt de elementen van zijn verhaal mooi op, zodat wij alvast klaar zitten voor het tweede deel. Runberg lijkt trouwens wel aan een serieuze opmars bezig. Hammerfall, Orbital, Op Kamers (slechts één deel vertaald) zijn maar enkele van zijn lopende reeksen. Historisch epos, alledaagse realiteit of SF-hoogstandjes, niets lijkt onbegonnen werk voor deze Fransman (met een Belgische moeder overigens).

Hostile kent dus een wisselvallige start. Met een sterk scenario en een getalenteerd tekenaar is het jammer dat Henrichon niet meer tijd kreeg om Impact op een professionele manier af te werken. Nu straalt het ondermaatse werk uit de tweede helft jammer genoeg af op het hele album. Na het verrassende Orbital hadden we nog net iets meer verwacht van Runbergs nieuwe SF-reeks. We willen Dupuis dan ook graag de raad geven om de publicatie van deel twee niet al te vroeg te plannen. We willen dit auteursteam graag eens op de toppen van hun kunnen aan het werk zien. We kijken dus uit naar het vervolg, maar niet al te snel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeventien − veertien =