De Aankomst (Tan)

Boekenuitgever Querido waagt zich met De Aankomst uitzonderlijk aan een stripverhaal. Shaun Tans verhaal over afscheid en ontmoeting spreekt wereldwijd een breed publiek aan. Nu ligt het ook bij ons in de winkels.

Een vertaling kan je De Aankomst moeilijk noemen. Shaun Tan heeft immers een pracht van een tekstloze vertelling gemaakt waarbij alleen de omslag woorden bevat. Een man verlaat zijn gezin om in het buitenland een toekomst te creëren. Op een ingenieuze manier laat Tan de lezer toe om op een directe manier die vreemdheid van een nieuw land te ervaren. De taal en de gewoonten van dat nieuwe vaderland ogen immers heel vreemd en onaards, maar gaandeweg ontdekt het hoofdpersonage hoe de maatschappij erbij loopt. Hij wil een job zoeken en zijn familie herenigen. Zijn moedige en ontroerende zoektocht vormt de rode draad doorheen De Aankomst.

Tan kiest in dit album voor een licht surrealistische aanpak. Alles wat gebeurt, lijkt op het eerste gezicht bijzonder ongewoon door vreemde taaltekens en fabeldieren die door het verhaal lopen. We ervoeren heel goed het gevoel van vreemdheid wanneer de hoofdfiguur in dit onbekende land aankwam. De auteur slaagt erin om het thema van migratie op een ongedwongen manier aan de lezer te brengen. Toch gaat het hier zeker niet om een politiek stripverhaal. Nergens hangt Tan de politiek correcte betweter uit, hem gaat het louter om de ervaringswereld van de migrant zelf.

Visueel is De Aankomst evenzeer een staalkaart van het fenomenale talent van Shaun Tan. Hij studeerde Grafische Kunsten en werkte sindsdien afwisselend als concept designer en tekenaar van hoofdzakelijk geïllustreerde kinderboeken. De Aankomst is zijn eerste creatie die zo dicht bij het stripverhaal aanleunt. Het verhaal baadt in een wat nostalgische sprookjessfeer door de bruine tinten. Tans realistische mensenfiguren contrasteren mooi met de cartooneske dierenfiguren en bijna iconische afbeeldingen van de stad. Het boek is vormgegeven als een oude band en zelfs de pagina’s lijken aan de uiteinden scheurtjes en vlekjes te vertonen. De warmte lijkt gewoon uit de bladzijden te sijpelen en dat maakt De Aankomst bij uitstek een echt kerstverhaal, maar dan eentje waarvan je het ganse jaar door kan genieten. De Aankomst is ook een verhaal dat alle leeftijden kan aanspreken. Tan geeft immers veel ruimte aan het uitdiepen van zijn persoonlijke migratiethematiek — Tans vader emigreerde zelf naar Australië.

Met De Aankomst heeft Querido ongetwijfeld een van de beste strips van de laatste jaren beschikbaar gemaakt voor het Nederlandstalige publiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × 3 =