Geen albums meer voor The Smashing Pumpkins

Dat Billy Corgan naast frontman van The Smashing Pumpkins ook full-time moeilijke mens is, was al langer bekend. ‘Als de muziek maar goed is’, denken we dan. Helaas kunnen we dat niet meer met volle overtuiging zeggen van de nieuwe Pumpkins. Na het zeer matige succes van hun laatste Zeitgeist heeft de band dan ook besloten geen albums meer uit te brengen. “We worden een singlesband”, aldus Corgan.

Dat hun reüniealbum Zeitgeist niet bepaald enthousiast werd onthaald, geeft Corgan grif toe aan Chicago Tribune. “Het heeft geen zin”, zegt hij. “Mensen zetten de twee singles op hun iPod en laten de rest voor wat het is.” Corgan benadrukt dat de band nog muziek zal maken in de toekomst, maar op een andere, meer creatieve manier: “We moeten terug singles maken zoals “1979”, nummers die aanslaan op de radio.”

Ook de shows van The Smashing Pumpkins zijn niet meer dezelfde. Geen mix meer van oude en nieuwe hits, maar een aaneenrijging van minutenlange versies van onbekende en nieuwe nummers. De hoge verwachtingen van de fans werden dus niet echt ingelost met hun 20th Anniversary Tour en juist die verwachtingen hebben volgens Billy Corgan de shows “gesaboteerd”. Hij schuift de schuld dus af op die fans, die hij “Pumpkings-haters-in-disguise” noemt. In Chicago Tribune ontkent Corgan ook dat de band terug samengekomen is om het geld. The Smashing Pumpkins willen terug groot zijn: “It made me mad that people thought we’re done. We just picked up where we left off. We’re not the retirement band playing our old hits. The past is dead to me.” Klare taal, dat wel. Het succes van deze nieuwe aanpak bij de fans is echter al gebleken.

Frontman Billy Corgan daarentegen is ervan overtuigd de juiste beslissing te hebben genomen. Het alternatieve publiek is volgens hem veranderd in een poppubliek, dat “teveel naar Nickelback luistert”. “Waarom zouden we onszelf kwellen door nog albums uit te brengen, vol met vulsel en een paar singles?”, aldus Corgan.

Nog een teleurstelling voor de Pumpkinsfans was de afwezigheid van gitarist James Iha en bassist D’arcy Wretzky tijdens de reünietour. Corgan gaf als reden voor hun split in 2000 aan dat Iha te negatief was: “Die kerel maakte me gewoon gek”. Dat willen we graag geloven van een positivist als Billy Corgan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zestien − 1 =