Jeremiah 28 :: Met Esra is alles goed (Hermann)

Bijna dertig jaar al tekent Hermann Jeremiah. De serie die oorspronkelijk was opgebouwd rond de avonturen van een jonge held in een postapocalyptische wereld is met vallen en opstaan volwassen geworden. Met dit nieuwe deel lijkt Jeremiah opnieuw op kruissnelheid te zitten.

Hermann mag de jongste tijd vooral bekend zijn als tekenaar (en auteur) van beklijvende one-shots, de man heeft evengoed enkele reeksen op zijn naam staan. Zowel Comanche als Bernard Prince gaf Hermann na verloop van tijd uit handen, maar van De torens van Schemerwoude en Jeremiah verschijnt er zo nu en dan nog eens een nieuw album. Die laatste serie is momenteel zelfs bij deel 28 aanbeland. Gezien de hoge kwaliteit die kenmerkend is voor Hermanns tekeningen en de niet geringe productiviteit, is het een klein wonder dat de man de tijd heeft de reeks zo lang te laten lopen. Van de sleur die enkele albums geleden de kop op begon te steken, is bovendien zo goed als niets meer te merken.

Want het moet gezegd: Jeremiah begon aan dezelfde kwaal te leiden als bijvoorbeeld De Blauwbloezen: je kent het karakter van elk personage door en door, hun handelingen zijn voorspelbaar en door de strakke format van 44 platen begin je ook patronen te zien in de verhaalopbouw. Met Esra is alles goed maakt niet helemaal schoon schip, maar levert wel een onderhoudend verhaal dat bovendien sequelmogelijkheden in zich draagt.

Als vanouds immers, weeft Hermann verschillende verhaallijnen door elkaar en weet hij zo de aandacht van de lezer bij de zaak te houden. Met ingrediënten als corrupte flikken, verlaten fabrieksterreinen, zonderlinge oudjes en vreemde wezens bevat Met Esra is alles goed klassieke Jeremiah-ingrediënten, maar ligt het aan het feit dat de titel amper iets met het verhaal te maken heeft of met de bloederige onthoofding waar we getuige van zijn, om een of andere reden verdwijnen tijdens het lezen van dit album de twijfels die nog niet zo lang geleden kwamen opzetten bij weer maar eens een nieuwe Jeremiah.

Uiteraard kan de bemerking gemaakt worden dat Jeremiah het vooral goed blijft doen doordat Hermann de man achter de reeks is. Want in wezen is Jeremiah door de jaren heen behoorlijk ver van zijn uitgangspunt afgedreven. Van de postapocalyptische sfeer die de eerste delen zo fascinerend maakte, is momenteel weinig of niets meer terug te vinden en het cynisme van Kurdy heeft ook behoorlijk wat van zijn pluimen verloren.

Daar staat tegenover dat Hermann een verteller is die zijn vak kent, en vanuit die optiek is Met Esra is alles goed een meer dan behoorlijk album. Zeker in acht genomen dat Hermann nog steeds een van de beste tekenaars is die er in dit land rondlopen. Elk plaatje is een sfeervol meesterwerkje en met Hermann is er bovendien een striptekenaar opgestaan die er in slaagt zijn lezers te doen hopen op nachtelijke scènes in elk nieuw album.
Een ruime voldoende voor die nieuwe Jeremiah, met andere woorden. Vooral omdat Met Esra is alles goed ons nu reeds nieuwsgierig gemaakt heeft naar het volgende deel, al was het maar om zelf te ontdekken hoe goed het nu eigenlijk gaat met Esra.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vijf =