Rork :: De Vergetenen (Andreas)

En plots ligt er terug een Rork in de winkel. Een teken des tijds is dat de grote uitgeverij Lombard ingeruild is voor het veel kleinere, maar artistiek zoveel waardevollere, Sherpa. Neen, Andreas heeft geen vervolg gebreid aan zijn zevendelige saga. Gedaan is gedaan. Er bleken echter nog enkele vergeten verhalen op te duikelen.

De nieuwe Rork is vooral een verzamelobject: het is een collectie van omslagtekeningen voor Franse herdrukken, schutbladen, ex-libri en dies meer. Daarbij worden ook twee korte verhalen, die destijds in het weekblad Kuifje gepubliceerd werden, van onder het stof gehaald.

Het is vooral voor die twee verhalen dat De vergetenen interessant is. Het titelverhaal stamt uit 1982, toen Andreas’ saga nog maar uit een aantal korte verhalen bestond die in het weekblad Kuifje verschenen. De bundeling van die eerste verhalen verscheen pas in 1984 als Fragmenten en Doorgangen.

Nu blijkt dus dat niet alle verhalen daarin zijn opgenomen. Hoewel meester-puzzelaar Andreas pas vier jaar later besliste nog vijf delen aan de saga toe te voegen, was hij toen ook al bezig de losse vertellingen onder te brengen in een alles overkoepelende constructie.

"De Vergetenen" viel buiten die selectie. Nochtans is de thematiek erg gelijkaardig en zou het perfect in Fragmenten of Doorgangen gepast hebben: zonder enige verklaring vinden we Rork plots terug op een gevangeniseiland waar gevangen en bewakers in een ogenschijnlijke vrede samenleven. De komst van de witharige man zorgt echter voor onverklaarbare gebeurtenissen. Het andere opgeviste verhaal stamt uit 1988 en beslaat slechts 2 pagina’s. Het is een warrig verhaal over een ontmoeting tussen Rork en een Iguanodon, de "redder uit het krijt".

Boeiend aan de verzameling prenten die in het boek is opgenomen is dat je eindelijk gedwongen bent oog te hebben voor Andreas’ virtuoze pentechniek. De verhalen zitten bij hem immers meestal zo complex in elkaar dat zij alle aandacht trekken. Nu ben je gedwongen de schitterende mise-en-page te bewonderen die hij toepaste voor de schutbladen. En valt je zijn penvoering des te meer op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 2 =