Felix Da Housecat :: Virgo Blaktro & The Movie Disco

"Pretty girls don’t dance" klinkt het op de nieuwste plaat van Felix Da Housecat. De ladies man van de hedendaagse dancemuziek wordt een dagje ouder en verlegt zijn prioriteiten. Op Virgo Blaktro & The Movie Disco ruilt hij de emotieloze electro in voor een alleraardigste mix vol echo’s uit de jaren tachtig.

Onze favoriete housecat had nog iets goed te maken. Nadat het kille geluid van zijn succesplaat Kittenz And Thee Glitz veelvuldig gekopieerd werd door verschillende electroclashgroepen, zat hij met de handen in het haar: "When the trend dies, you die with it." Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen, en op opvolger Devin Dazzle & The Neon Fever ambieerde de Amerikaan dan ook een iets te grote stijlbreuk, waardoor de plaat verzoop in het moerasgebied tussen kitsch, electro, new wave en rock. Felix faalde en leek met de staart tussen de benen in de vergetelheid te verzinken.

Maar een slapende kat vangt geen rat, dus herrijst Felix drie jaar later als Virgo Blaktro, een nieuw alter ego dat zijn oorsprong vindt bij de zwarte elektronische muziek van begin jaren tachtig. De glitter en de glamour van zijn vorige typetje Neon Fever liggen inmiddels diep onder de grond. Geen platgewalste beats voor Virgo Blaktro, maar een soulvolle en vaak fijnzinnig funky aanpak, die nooit verglijdt in vage slaapkamermuziek. Enkel "Tweak", ingezongen door onze eigen Karoline "Leki" Kamosi, is een frontale aanval op de dansvloer.

De overige vijftien nummers stoeien in een muzikale speeltuin vol synthpop, soul en disco, waar Felix bewijst dat een zweem nostalgie niet noodzakelijk leidt tot oubollige, bekrompen muziek. "Radio", de schalkse bastaardzoon van Kraftwerk en Air, is een bijzonder geslaagd popnummer zoals er vandaag veel te weinig gemaakt worden: heuglijk en innemend. De single "Like Something For Porno" is dan weer even opwindend als de titel doet vermoeden.

Jammer genoeg krijgt die geprikkeldheid niet altijd de kans om zich geleidelijk op te bouwen; enkele nummers klokken af onder de drie minuten en fungeren hierdoor te veel als voorspel. Op die manier bereiken onder meer het discoachtige "It’s Your Move" en het verleidelijke "Monkey Cage" nooit een extatisch hoogtepunt.

Op andere momenten zet Felix de kat bij de melk. Zo lonken enkele tracks uitdagend naar een robuuste remix. Wij vragen ons luidop af waar Vitalic zou uitkomen, mocht hij "Sweetfrosti" dissecteren en weer aan elkaar zetten met zijn loeiharde beats. Of in welke mate Justice de baslijn van "I Seem To Be The One" zou verminken. Maar er staan voldoende overtuigende songs op het album en de bebrilde producer hoeft allang niet meer voor de meest cutting edge sound te zorgen. Hij heeft immers in het verleden zijn waarde al meer dan bewezen.

Felix Da Housecat laat dan ook de eerder genoemde jonge honden samen met Erol Alkan en Simian Mobile Disco strijden om de meest innovatieve dansvloerbotten. Het schoon volk komt toch pas later op de avond toe, beseft de Amerikaan op de afsluiter "Future Calls The Dawn." Virgo Blaktro & The Movie Disco is het muzikale equivalent van waardig ouder worden: hoogst charmant, immer amusant en nog steeds een tikkeltje ondeugend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

2 + achttien =