PUKKELPOP 2007 :: Battles :: 16 augustus 2007, Club

Op papier en cd klinkt Battles niet als een groep waarop we wild shakend een festivaldag willen afsluiten. De vier groepsleden verdienden hun sporen in niet al te funky groepjes en hun label (WARP) staat ook bekend voor dansmuziek die eerst uitgebreid bestudeerd dient te worden voor er danspasjes van komen. Maar Battles was vandaag funky as hell op een erg directe manier en we krijgen er live niet genoeg van.

Wij niet alleen, zo bewijst het overvloedig toegestroomde publiek. Van bij de eerste tonen zijn we danig onder de indruk en het ìs nu eenmaal een geinige gimmick om een drummer twee meter hoog te zien reiken voor zijn cimbaal. Maar dansbaar of opwindend? Nog niet echt. Doorwrocht en via de donkere kelders der industrial beangstigende diepten opzoekend? Dat wel, maar dat gevoel kenden we al van de studioversies.

Pas halverwege het optreden wordt duidelijk waar Battles haar torenhoge live-reputatie vandaan heeft. Overstuurde ritmes komen uit de synths, John Stanier toont met een zoveelste secuur ritme waar hij die bijnaam “The Human Metronome” vandaan haalde, en die herkenbare gekke zang uit de microfoon van Tyondai Braxton brengt de ijzersterke single “Atlas” op de proppen. Minutenlang mept Stanier het nummer vooruit, hoofden gaan duchtig op en neer. Hoezo dit is geen dansmuziek? Dit is de discotheekmuziek van de drieëntwintigste eeuw.

Vorig jaar op Dour dachten we bij Battles live nog aan een lichtvoetige olifantenstampede, dit jaar blijven we bij de dikhuiden. De groep slaagt er in lomp en luchtig tegelijk te zijn, speels én ernstig. We zagen nijlpaarden in roze tutus voor onze ogen dansen, en dat was voor onze man zijn fles rum passeerde: dit was héél straf.

Als Battles een ding bewijst is het dat knap gecomponeerde en complexe muziek ook opwindend kan zijn. Een overvolle Clubtent zien dansen op “Atlas”: we hadden het op basis van de albumversie niet verwacht, maar het gebeurt dus toch. Na deze Pukkelpoppassage kijken we nog meer uit naar een volgend concert op Belgische bodem. Misschien maandelijks? Een rondreis door ’s lands clubs?

Battles speelt op 12 oktober in Het Depot in Leuven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien + veertien =