Gilles Deleux :: Arno :: Een lach en een traan

Achtenvijftig jaar is hij en al dertig jaar de Belgische rocker bij uitstek. Dat verdiende een biografie, vond Gilles Deleux, die het hele verhaal van L’Ostendais te boek stelde in Arno: Een lach en een traan. Ondanks een soms iets te idolate houding is het een meer dan lezenswaardig resumé van ’s mans leven en muziek.

Het is het laatste echte rock-’n-rollverhaal uit België, dat levensverhaal van Arno, zoon van Lucrèce van den Kieboom en Maurice Hintjens. En Deleux begint bij het verre begin: de muzikale ambities van grootmoeder Marie-Louise Philips. Vandaar gaat het naar de ouders van Arno, en dan pas komt de kleine Hintjens op de proppen. Met veel oog voor detail en kleine gebeurtenissen schetst Deleux de jeugd van de zanger, hoe die zijn draai niet vindt op school tussen de chique bourgeoiskinderen, en dan maar kokschool gaat doen. Het is het verhaal van een jongetje dat in zijn hoofd met allerlei dingen bezig is en zijn vriendjes soms verbaasd achter laat.

Pas daarna komt er in Arno: Een lach en een traan enige vaart. Deleux vertelt over de jaren dat de jonge Arno rondhangt in Oostende. Hoe hij nu eens bij een vriend leeft, dan weer bij zijn vriendin intrekt om vervolgens weer ergens anders onderdak te vinden. En al die tijd is er die zoektocht naar de juiste muziek die hij wil maken. Eerst met Freckle Face, dan Tjens Couter, met vriend Paul Couter. Maar het succes voor hun bluesrock blijft uit en na een trip naar de Verenigde Staten gaan de ogen van Arno open: hij is geen Amerikaanse neger maar een Europeaan, dat is de erfenis waarmee hij aan de slag moet. En zo vervelt Tjens Couter tot de T.C. Band en nog iets later tot T.C. Matic.

T.C. Matic wordt even de grootste groep van België maar een gebrek aan succes en onkundige promomensen (EMI Denemarken maakte bijvoorbeeld reclame voor Belgische funkgroep CC Matish) zetten al snel een domper op de feestvreugde: in België hebben Arno en z’n copains alles gezien na een ellendige tour als voorprogramma van de Simple Minds en een nog ellendigere tour als headliner in Frankrijk is de bobijn af. En dan verandert ook Deleux’ boek van toon.

Verliest Deleux zich in het eerste deel in breedsprakerige, pompeuze sfeerschepping, waar het vertaalde Frans in de Nederlandse versie veel te hard doorschemert, dan fietst de auteur met een journalistieke flair doorheen de solocarrière van Arno. Elke plaat krijgt een eigen hoofdstuk waarin een myriade aan perscitaten het verhaal van de plaat vertelt. Speciaal voor de Nederlandse uitgave — die drie jaar na de Franse volgt — heeft Deleux het boek geactualiseerd tot en met Arno’s meest recente werk Jus-De-Box.

"Ik heb een poging gedaan om het parcours dat Arno aflegde te reconstrueren aan de hand van de uitspraken van de mensen die met hem omgingen. Om zo een mooi totaalbeeld te krijgen, want soms vertelt Arno n’importe quoi", liet de auteur optekenen. Daarmee raakt hij ook het probleem van dit boek aan. Zonder een diepgravend gesprek met de protagonist, kan het niet anders of het ontbreekt Arno: een lach en een traan aan inzicht in de figuur Arno. We krijgen portretten van de opeenvolgende, soms elkaar tegensprekende incarnaties van Arno, maar een begin van begrip of verklaring wat of wie hij écht is, krijg je niet.

Ook Deleux’ houding ten opzichte van Arno is niet altijd even objectief. Bij momenten druipt de bewondering van de pagina’s en zeker als de auteur teksten van Arno citeert en speurt naar diepere betekenissen wordt het tenenkrullen.’s Mans abstract-poëtische nonsens met een dodelijke sérieux analyseren gáát immers gewoon niet.

Ondanks die gebreken, is Arno: een lach en een traan toch een lezenswaardig boek. Een beter overzicht van het leven van Le Plus Beau is er niet. Wie de feiten wil kennen, is hiermee al gediend. Deleux’ titanenwerk is fijn om eens het hele verhaal van Arno te hebben, maar enige afstand en nuchterheid hadden vast en zeker geen kwaad gekund.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × vier =