Black Diamond Heavies :: Every Damn Time

Black Diamond Heavies had zich werkelijk geen betere bandnaam kunnen bedenken. Het tweetal uit Nashville, Tennessee maakt immers uiterst zwaar verteerbare en met valium beladen muziek, maar onder de vuile bovenlaag bevindt er zich wel degelijk een paar karaat zuivere diamant.

In het geval van Black Diamond Heavies mag de naam Tom Waits best wel eens vallen als referentie. Een hoop mensen zal immers reeds afhaken wanneer ze de stem van het tot Satan bekeerde priesterszoontje John Wesley Myers nog maar van op een kilometer afstand horen, maar eens je de smaak te pakken hebt, loop je aan Black Diamond Heavies wel een stevige verslaving op. Vergelijk het gerust met uw eerste whisky waarbij u aanvankelijk walgde van de smaak, maar later wel het warme gevoel leerde appreciëren.

Met "Fever In My Blood" start Every Damn Time in ieder geval meteen in majeur. Het nummer begint met een zacht opbouwend tromgeroffel, terwijl Myers vanuit de achtergrond een door merg en been snijdende preek houdt. Hoe nerveuzer de song wordt, des te meer kracht krijgen Myers’ teksten, en het verwondert bijgevolg niet dat er in het eerste nummer al een heuse finale zit.

Wat er met "All To Hell" volgt, is echter zeker zo mooi. Het is een met veel blues beladen nummer met blazers op de achtergrond, waarbij onze gedachten zonder enige vorm van weerstand naar Tom Waits’ "Alice" afdwalen. "Love makes a sucker of me every damn time…" braakt Myers uit op een manier waarbij er geen andere mogelijkheid overblijft dan hem op zijn woord te geloven, en het mag bijgevolg niet verbazen dat Every Damn Time met elke song in geloofwaardigheid groeit.

In "Stiched In Sin" komt zelfs even het sexy kantje van Black Diamond Heavies naar boven. Het is een stripsong met tonnen romantiek, waarnaast een flets nummer als Tom Jones’ "You Can Leave Your Hat On" uiteraard alleen maar kan verwateren. Het brengt ons op die manier bij één van de boodschappen op de plaat: echte liefde is lelijk.

Ook wat de muzikale relevantie betreft, staat Black Diamond Heavies garant voor heel wat vuurwerk. U heeft zich nog nooit afgevraagd hoe het is om punk, blues, jazz, garage en een stevige portie singer-songwriterschap op één plaat te horen, zonder dat u daarbij de indruk krijgt dat u naar vijf verschillende groepen tegelijkertijd aan het luisteren bent? Met Black Diamond Heavies heeft u nu die mogelijkheid.

Het strafste aan het hele verhaal is uiteraard dat Every Damn Time nog maar het debuut van Black Diamond Heavies is. Niet dat het de eerste keer is dat wij een donderslag bij heldere hemel waarnemen, maar er zal in ieder geval een stevige aardbeving nodig zijn om ons ervan te weerhouden een plaatsje voor Black Diamond Heavies in het eindejaarslijstje te reserveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + 7 =