Sub Pop :: Acquired Taste

In tijden dat het steeds moeilijker wordt op televisie degelijke videoclips te zien, komt Sub Pop met een oplossing op de proppen: Acquired Taste bundelt meer dan twintig video’s van artisten uit de Sub Pop-stal en geeft zo een mooie inkijk in de verscheidenheid en kwaliteit die het label dezer dagen te bieden heeft.

Indiefundamentalisten zullen natuurlijk stellen dat er nooit iets goeds te zien geweest is op MTV en aanverwanten, maar ooit was er een tijd dat je, vooral diep in de nacht, op diverse muziekzenders een stortvloed aan goede videoclips te zien kreeg. Wie anno 2006 op zoek is naar iets dergelijks, wendt zich al gauw tot het internet, het middel bij uitstek voor de liefhebber van de beter clip én daar zijn die, in tegenstelling tot het tv-scherm, reclamevrij. Als je echter een beetje ouderwets aangelegd bent en nog steeds de voorkeur geeft aan je televisietoestel voor het zien van videoclips, dan is Acquired Taste een schijf naar je hart.

Meer dan tien jaar geleden, toen Kurt Cobain nog leefde en grunge nog een begrip was waar geen nostalgie aan kleefde, beleefde het Sub Pop-label zijn hoogdagen. In het zog van het succes van Nirvana klom de platenfirma mee op uit de underground om zich, zonder zijn identiteit te verliezen, tijdelijk in de mainstream te vestigen. Sub Pop mocht dan wel opgericht zijn als een label dat vooral bezig was wat er in de marge van de rockmuziek gebeurde, het label heeft nooit de marketing- en PR-kant van de zaak uit het oog verloren. In 1993 gooide het label met Sub Pop Video Network: One World, One Network, One Program zijn eerste verzameling muziekvideo’s op de markt, uiteraard voorzien van een herkenbare hoes in de strakke huisstijl.

Ondertussen zijn zowel grunge als Cobain dood en begraven en heeft Sub Pop woelige tijden meegemaakt. Na een dip midden de jaren negentig klom het label aan het begin van de eenentwintigste eeuw uit het dal. Reden hiervoor was het afgooien van de oogkleppen en het tekenen van bands die met andere genres bezig waren dan louter gitaarherrie. Als je de tracklists van Video Network en het pas verschenen Acquired Taste naast elkaar legt, kun je duidelijk zien hoe sterk het label geëvolueerd is, zonder echter aan kwaliteit in te boeten. Dat neemt niet weg dat er geen plaats is voor verwijzingen naar het verleden. Zo knipogen The Shins in de heerlijk melancholische video van "New Slang" naar Sonic Youth, en zijn de overlevers van Mudhoney van de partij met een hilarische, wat men zou kunnen noemen ’old skool grunge-video’ voor "It Is Us".

Uiteraard ligt de klemtoon op de nieuwe lichting artiesten die de laatste jaren op Sub Pop het mooie weer maken. Zo is er het artistieke én fascinerende animatiefilmpje bij Chad Vangaalens "Clinically Dead", "Such Great Heights" van The Postal Service, de clip waarvan beweerd wordt — de gelijkenissen zijn in ieder geval frappant — dat Apple ze plagieerde in een commercial, of het kortfilmachtige "Lives Of Crimes" van Fruit Bats, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Acquired Taste is geen must have maar het is, of je nu van clips houdt of niet, een verzameling ijzersterke songs en het overgrote deel van de clips is kwalitatief hoogstaand. Het is een verademing te zien dat het niet nodig is vrouwenlichamen door het beeld te laten kronkelen om de aandacht van de kijker vast te houden, al valt daar uiteraard ook iets voor te zeggen. En mocht de kwaliteit op het schijfje je om de een of andere reden toch niet bekoren, dan is er nog altijd de mogelijkheid om Beavis And Butthead-gewijs alle hier geserveerde video’s op al dan niet gewelddadige wijze af te kraken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × twee =