DOUR 2006 :: The Sedan Vault, vrijdag 14 juli, Club-Circuit Marquee

Ze zien eruit als een soort New Wave-Beatles, op hun beste momenten vegen ze de vloer aan met The Mars Volta en als ze in een Angelsaksisch land waren geboren, kende ondertussen de hele wereld hun naam. Op Dour speelde The Sedan Vault voor het eerst op een groot zomerfestival, met grandeur.

Niets aan deze band doet vermoeden dat ze eigenlijk nog altijd maar aan het venster komen piepen. Ervaring hebben ze al. Het gros van The Sedan Vault stond in een vorig leven al als Mawkish in de finale van Humo’s rockrally van 2002, terwijl de drie broers in de groep al hun leven lang samen spelen. Is het dankzij die bloedband dat de muziek van dit Sterrebeeks talent drie keer strakker staat als het bovenzeil van onze tent? Ze lijken enorm op elkaar ingespeeld, telkens de als door de tien plagen van Egypte geteisterde stem van hoofdzanger Rutger Meeuwis achtergrondsteun krijgt van broer Frederik hóór je de symbiose.

Beredeneerd spelen en toch spontaan klinken, dat is wat The Sedan Vault doet. Songs lijken enkel te eindigen als ze er zin in hebben. Drummer Johan Buyle stuurt zijn voorlinie met droge, welgemikte slagen. Synthesizer, bas en gitaar zorgen daartussen voor een brij van geluid die nooit in hol lawaai ontaardt. Het klinkt allemaal zo verdomd samenhangend, zo uitgekiend dat het ergens tijdens "Cynthia Ozick’s Godawful City" begint te dagen: The Sedan Vault heeft een enorm potentieel.

Volwassen als ze klinken, hun jeugdigheid kunnen de jongens net niet altijd verhullen. De synthesizer durft af en toe wel héél laveloos schipperen tussen de verschillende vaatjes waar de band gretig uit tapt: van emocore naar postrock en terug blijkt live een pak moeilijker dan in een studio. Die emo mag er wat ons betreft trouwens gewoon uit: The Sedan Vault is op z’n best als het hard tegen hard gaat.

Na Pukkelpop is de speeltijd over voor de jongens van The Sedan Vault, vanaf dan moeten de Namen waar ze zelf zo graag naar refereren overboord worden gekieperd. Als de groep zijn opmars kan voortzetten en dat zich vertaalt in een nog straffer full album, heeft België er opnieuw een sensatie bij. Het talent is alleszins onmiskenbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

achttien + 20 =