De Omkoopbaren 1 :: Goeie Reis, Chef! (Brézault en Pendanx)

De Omkoopbaren 1: Goeie Reis, Chef! (Les Corruptibles 1: Bonne arrivée, patron!) naar de roman van Alain Brézault spaart niemand op het Afrikaanse continent. Het is heerlijk satirische messlijperij gedrenkt in het vibrerend warme eigeel van Pendanx.

In Bangali, een fictieve Afrikaanse regio bezaaid met spooksteden vergeven van de meest verderfelijke figuren — vadzige pooiers, corrupte agenten, overbevoegde politici en decadente kolonisten — wordt Félix Battiono, secretaris van het hoofd van de EBP (Enige Bangalese Partij), Papi Bastos, slachtoffer van een aanslag. De reden: het bemachtigen van zijn diplomatieke aktetas met behulp van de traditionele machete. Dit is slechts het begin van alle problemen, want de dochter van Yaméogo, de secretaris-generaal, is per ongeluk opgepakt om te werken in de bordelen van Tortugo Flat, het soort stadje waar een toeristenkoffer geen minuut onbewaakt op straat kan blijven staan. Wie betaalt het gelag? Zorgen genoeg voor de bolle inspecteur Yapo en zijn adjunct die het crapule met de bezem de woestijn moeten uitvegen.

De meedogenloze wanhoop die de armoede met zich meezeult en die het corrupte landschap in haar greep houdt, wordt in de proloog schitterend neergezet. Jean-Denis Pendanx (Labyrinten) heeft duidelijk een groot Afrikaans stokpaard en slaagt er met zijn gekarikaturaliseerde tekenstijl in om de onverbloemde reflectie van de zwarte parel neer te zetten. De dominerende oranjetinten — praktisch in de hele strip aanwezig — versterken dit eerste, satirische deel van de trilogie nog meer.

Ook Brézaults scherp cynisme geeft geen cadeaus: niet aan de zwarte, corrupte politici noch aan de blanke, decadente kolonisten en nog minder aan de lezer. Die krijgt het, mede door een stortvloed aan informatie, niet op een gouden schaaltje gepresenteerd. Daartegenover staat een humoristische pageturner vol spanning, avontuur en politieke complotten. Opvolger De Omkoopbaren 2: Zig Zag zit reeds in de Rebel collectie van Glenat die na Outlaw en Alban een wel bijzonder eigenzinnige koers vaart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijftien + achttien =