De Wraak van Graaf Skarbek 2 :: Het bronzen hart (Rosinski & Sente)

Wanneer hij maar even de tijd heeft, grijpt tekenaar Grzegorz Rosinski elke gelegenheid aan om zich uit te leven in projecten die los staan van zijn klassieke held Thorgal. Telkens leveren deze zijsprongen pareltjes van tekenwerk op. Met het tweede deel rondt hij samen met scenarist Yves Sente De Wraak van Graaf Skarbek af, een tweeluik waarin Rosinski opnieuw uitpakt met zijn schilderstijl.

In het Parijs van de negentiende eeuw bloeit de kunsthandel welig. Louis Paulus is een gerenommeerd kunstenaar die met de handelaar Daniel Northbrook een contract heeft afgesloten dat al zijn werken enkel via Northbrook verkocht mogen worden. Wanneer ene Graaf Skarbek opduikt met een reeks onbekende schilderijen van Paulus, trekken de klanten van Northbrook naar de rechter. In de rechtzaal vertellen de verschillende betrokkenen hun versie van het verhaal. Al snel blijkt dat alles heel wat gecompliceerder is dan eerst gedacht.

Het bronzen hart is het tweede en afsluitende deel van dit verhaal. Scenarist Yves Sente spaart zich geen moeite om zijn eerste volledig eigen werk te stofferen met boeiende personages en intrigerende plotwendingen. Deel twee vertelt over de zeereizen van Paulus, waar hij de piraten Alexandre en Le Barbeuche ontmoette. Sente laat verschillende van zijn personages hun eigen versie van het verhaal vertellen, wat zorgt voor welkome variatie en diepgang. We worden meegezogen in de overtuigingen van elk personage en de tekenaar past steeds op meesterlijke wijze zijn tekeningen aan.

Rosinski schilderde dit stripverhaal al staande en de pagina’s ademen ook de sfeer uit van de tableaus uit de 19de eeuw. Hij drukt zich uit in vergezichten met prachtige details en toont ons nog maar eens waarom hij tot een van de groten uit het Europese stripverhaal wordt gerekend. Waar zijn tekenwerk in de laatste Thorgals heel wat te wensen overlaat, maken we in dit album opnieuw kennis met de Rosinski uit zijn hoogdagen. Het tekenplezier kruipt haast letterlijk uit de pagina’s.

Toch laat Sente zich soms wat te zeer gaan in overdadige uitweidingen die het verhaal nodeloos hinderen en moeilijker leesbaar maken. Gelukkig overkomt hij steeds beter deze kwaaltjes die hij wellicht heeft opgelopen bij het schrijven van de oude knarren Blake & Mortimer. De Wraak van Graaf Skarbek laat in elk geval het beste vermoeden voor de toekomst.

Rosinski
http://www.comte-skarbek.com/
http://www.comte-skarbek.com/

recent

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Back to Black

De titel van Sam Taylor-Johnsons jongste film verwijst naar...

Salem

De 'mean streets' van Marseille vormden al eerder het...

Stake :: ”Ik zie ons nog wel doorgaan tot we baarden hebben als ZZ Top”

We hebben het met de manager gecheckt: bedoelde hij...

aanraders

Ilja Leonard Pfeijffer :: Alkibiades

Bekroond, gelauwerd, alom gelezen en geprezen: zonder overdrijven mogen...

Tommy Wieringa :: Nirwana

Joe Speedboot, Caesarion, Dit zijn de namen en De...

Ton Lemaire :: Bomen en bossen – Bondgenoten voor een leefbare aarde

Wat doe je als je de tachtig voorbij bent,...

Adania Shibli :: Een klein detail

Deining op de Frankfurter Buchmesse afgelopen editie. Kort voor...

Miek Zwamborn :: Onderling – Langs de kustlijn van Mull

Hoe maak je als auteur het landschap tot hoofdpersonage...

verwant

Thorgal 28 :: Kriss van Valnor (Rosinski & Van Hamme)

De eindsprint is ingezet. In de aanloop naar het...

De wraak van Graaf Skarbek 1 :: Twee gouden handen (Rosinski & Sente)

Twee bekwame vakmannen slaan hier de handen in mekaar...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in