Inneke 23 & The Lipstick Painters :: Elephant Crossing

Het is alweer vijf jaar geleden dat Feel The Beating van De Bossen ons een uppercut van jewelste gaf. Sindsdien is het wachten op opvolger Boy Trouble, die maar niet in de rekken raakt. dEUS en Soulwax bewezen recent nog dat een lange pauze tussen twee albums geen drama hoeft te zijn, maar toch… Gelukkig brengt bassiste Inneke 23 af en toe nog een plaat uit. Na het soloalbum Not With The Band en het vinnige Ha-Haha van clitpunkcollectief Hara’Kiri, verzamelde ze deze keer The Lipstick Painters rond zich om een country-achtige elpee te maken.

Neil Young heeft, zoals u vast al wist, een nieuwe plaat uit. Deze zou, zo bezweren de kenners ons, in het verlengde van oude meesterwerken als Harvest en After The Goldrush liggen. Nochtans zware Neil Young-fans zijnde, hebben we daar niet veel van gemerkt. Prairie Wind is een fijn plaatje, daar niet van, maar Elephant Crossing, de nieuwe plaat van Inneke 23, sluit hoorbaar meer aan bij de oude meesterwerken van Neil Young dan diens eigen recente werk. Luister maar eens naar "It’s Still Raining", dat eigenlijk zowel op Youngs’ Harvest als Bob Dylans’ John Wesley Harding niet had misstaan.

Over Bob Dylan — de man staat thans weer zo in de belangstelling dat we ook maar onze duit in het zakje doen — gesproken: wanneer hoorde u voor het laatst een goede cover van His Bobness? Hoe Jimi Hendrix "All Along The Watchtower" eerde, weten we allemaal. Ook Magnet slaagde in het onmogelijke met zijn wondermooie versie van "Lay Lady Lay". En daarmee is de kous af. Talloze anderen maakten zich onsterfelijk belachelijk door zich aan het werk van de Meester te vergrijpen. Tot nu. Inneke 23 slaagt er als derde persoon in het onmogelijke waar te maken. Samen met haar band zet ze een versie van "Oh Sister" neer waar je stil van wordt. Het nummer werd helemaal uitgekleed en dan, ondersteund door accordeon en piano, opnieuw opgebouwd. Let overigens op de backings van De Bossen-frontman Wim De Beuckelaer, die het nummer nog net dat beetje beter maakt.

Er wordt trouwens nog meer gecoverd op Elephant Crossing: zo staat er een eveneens indrukwekkende versie op van "I Envy The Wind" en werd "Waiter Of Your Sleep", dat we nog kennen van Innekes solodebuut Not With The Band, in een prachtig nieuw kleedje gestoken. Wie dus ’recyclage’ roept, is er aan voor de moeite. Waar veel non-talenten er niet in slagen één deftige versie van een nummer op band te zetten, schudt Inneke 23 hier twee door merg en been gaande versies van het nummer uit haar mouw.

Mooi plaatje? Wees maar zeker, zelfs al gaat het er in de nummers soms treurig aan toe. Zoals in "Trojan Horse", om maar één beklijvend moment te noemen. "Guitar Jesus" en "Purple And Blue" barsten dan weer van de levensvreugde. Toch heb je nooit het gevoel dat je van het ene uiterste in het andere geslingerd wordt bij het beluisteren van deze elpee. De nummers lijken, hoewel ze volgens de linernotes soms met jarenlange tussenpozen geschreven zijn, voor elkaar gemaakt.

Volgen nog enkele dienstmededelingen: Elephant Crossing is enkel op vinyl verschenen. Op zich een voordeel want het artwork verdient het op dat formaat door u gezien te worden. Er werden, voorlopig althans, driehonderd exemplaren van dit album geperst. Rep u dus naar de website van Inneke 23 & The Lipstick Painters om er een van te bemachtigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 3 =