Supreme Power 1 :: Contact
Supreme Power 2 :: Powers & Principalities (Frank & Straczynski)

De Amerikaanse stripwereld draait rond superheldenstrips. Alternatieve auteurs als Dan Clowes en Chris Ware mogen dan al massa’s aandacht krijgen, Spider-Man en Superman blijven centraal staan in alles wat rond comics draait. Wanneer dan een superieur superheldenverhaal als Supreme Power opduikt, verdient dat zeker onze aandacht.

In een wereld zonder superhelden duikt een baby op die in een capsule uit de ruimte op aarde terechtkomt. De overheid heeft dit wezen opgemerkt en brengt het onder in een volledig gesimuleerde en gecontroleerde familieomgeving. Onder de naam Mark Milton groeit het buitenaardse kind op en merkt het gaandeweg dat het over onmetelijke krachten beschikt. Tegelijk groeien ook elders in de USA kinderen op met bijzondere gaven. Wanneer Mark meer en meer achter de waarheid komt dat zijn schijnbaar gelukkige leven puur een voorbereiden was op zijn rol als wapen voor de Amerikaanse overheid, barst de hel los. Stilaan wordt duidelijk dat deze ‘toevallige’ verschijningen van supermensen doorheen Amerika, helemaal niet zo toevallig zijn als eerst gedacht.

Supreme Power beschrijft op een trage maar doelgerichte manier de groei van deze superwezens en hun persoonlijkheid. Straczynski focust volledig op hun karakter en hun bevreemdende eigenschappen, en niet op de mogelijkheden die deze gaven bieden voor het vechten tegen criminelen en andere bedreigingen. Het maakt Supreme Power tot een ijzersterk stripverhaal dat op een onnavolgbare manier beschrijft hoe onze wereld zou kunnen reageren op een plotse aanwezigheid van wezens met superkrachten.

Tekenaar Gary Frank blinkt dan weer uit in eenvoudige maar doeltreffende pagina’s. Zijn wat statische stijl past perfect bij dit karakterdrama waarin de gelaatsuitdrukkingen belangrijker zijn dan de compositie van de zoveelste gevechtsscène. Tekenaar en scenarist zijn perfect op mekaar afgesteld, wat ook niet steeds het geval is in Amerikaanse comics. In het thuisland krijgt Supreme Power soms de kritiek dat het tempo te laag ligt en dat er te weinig verteld wordt. Voor Europeanen hoeft dit niet noodzakelijk een kritiek te zijn. Een strak gecomponeerd verhaal met een perfecte opbouw pleziert hier vaak meer lezers dan over de plas.

In enkele jaren tijd heeft scenarist Straczynski zichzelf een huizenhoge reputatie bij mekaar geschreven voor dergelijke verhalen. Vooraleer hij stripverhalen begon te schrijven, had hij al de tv-serie Babylon 5 op zijn naam staan en sindsdien veranderde alles wat hij schreef in goud: Rising Stars, Midnight Nation, Amazing Spider-Man en ook Supreme Power. Hij ziet deze laatste reeks als één van zijn belangrijkste werken en wil er dan ook de tijd voor uittrekken om er een groots epos van te maken. We mogen hem daar als stripliefhebber alleen maar dankbaar om zijn.

Supreme Power wordt uitgegeven door Marvel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × 5 =