Lijf om lijf (Mardon)

Het feestjaar voor 15 jaar Vrije Vlucht loopt stilaan ten einde, maar met het nieuwste album weet de collectie met Gregory Mardon opnieuw een rasverteller binnen te halen. Zijn album Lijf Om Lijf vermengt op een boeiende manier een hedendaagse tekenstijl met een ouderwets degelijk verteld verhaal.

Lijf om Lijf is nog maar het derde album van deze jonge Fransman. Na enkele kortverhalen in Robbedoes debuteert Mardon in 2000 met Vagues à l’âme, een deels autobiografisch verhaal over zijn grootvader. Op scenario van Charles Berberian (Meneer Johan) tekende hij nadien Cycloman, een parodie op de Amerikaanse superheldencomics. Nu verschijnt dan eindelijk zijn eerste boek in het Nederlands, met Lijf om Lijf.

Het album heeft geen echte hoofdpersonages. De auteur volgt acht mensen in hun dagelijkse beslommeringen. Ze komen allemaal op heel diverse en toevallige manieren in contact met elkaar, waardoor zich na verloop van een aantal pagina’s al een kluwen ontwikkeld van onderlinge relaties. Elk personage heeft een zeer eigen relatie tot hun lichaam en dat vormt zowat de rode draad doorheen het album. Zo traint de schriele Jean-Pierre om een aantrekkelijker profiel te kweken en laat Agnes zich voortdurend verder piercen of tatoeëren. Zo heeft iedereen een eigen verhaal te vertellen in Lijf om Lijf.

Mardon maakt hier duidelijk dat hij een begenadigd verteller is. Op een wervelende maar nergens verwarrende manier vertelt hij door elkaar de verschillende fragmenten uit het leven van zijn personages. Het boek heeft geen begin of einde, het gaat om echte ’tranches de vie’, een techniek die we ook kennen uit films als Magnolia of Short Cuts.

Ook tekentechnisch beheerst Mardon zijn vak tot in de puntjes. Zijn vloeiende en intrigerende pagina’s doen nu eens denken aan Christophe Blain of Blutch, dan weer aan traditionele vertellers als Dupuy en Berberian. Steeds weet hij de leesbaarheid te behouden en tegelijk op vaak heel inventieve manieren zijn tekeningen uit te werken, zodat je een intrigerende mix van traditie en experiment krijgt.

Lijf om Lijf is dan ook een album dat Gregory Mardon meteen op de kaart van de beloftevolle auteurs plaatst. Aangezien hij te kennen heeft gegeven om met enkele van de personages uit dit boek een reeks te willen opzetten, zal deze Vrije Vlucht al zeker niet Mardons laatste pennenvrucht in het Nederlands zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 1 =